Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка Міністра фінансів Сергія Марченка для TIME (13.01.2023)

В колоці для TIME Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про економічні наслідки повномасштабного вторгнення росії для України та світу, потреби у прямому бюджетному фінансуванні у 2023 році та інструменти координації допомоги від міжнародних партнерів:

Рік тому економіка України мала міцний фундамент: борг до ВВП становив менше 50%, а дефіцит бюджету - 3,5%. А потім розпочалась повномасштабна війна. І ми опинилися в новій реальності з зовсім іншими фінансовими потребами.

Кошти, які мали бути спрямовані на цілі сталого розвитку, посилення конкурентоспроможності країни, були перенаправлені на оборону, гуманітарні потреби, підтримку людей, які постраждали від війни. У 2023 році на національну безпеку і оборону буде спрямовано близько 50% видатків державного бюджету.

Місяці війни перетворили Україну з країни зі стабільними фінансовими показниками на країну, яка спрямовує всі ресурси на боротьбу, долаючи значні економічні наслідки: спад економіки у 30%, інфляція близько 28%, до 8 мільйонів біженців, безробіття близько 30%, сотні зруйнованих або пошкоджених підприємств.

З початку повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну ми здійснювали заходи з макроекономічної стабілізації та накопичення фінансових ресурсів для захисту нашої держави. Якщо в перший місяць війни бізнес в Україні був практично паралізований, то сьогодні не працює лише 10% підприємств. А наша економічна і фінансова системи продовжують повноцінно працювати.

Доходи бюджету з квітня зросли на 20%. Ми розпочали випуск військових облігацій. Профінансовані всі соціальні видатки, пенсії, заробітні плати вчителям та медикам, а також сектор безпеки і оборони.

На початку російського вторгнення міжнародні партнери визначили наш дефіцит бюджету на рівні 5 млрд доларів США на місяць до кінця 2022 року. Станом на початок грудня ми отримали трохи більше 28 млрд доларів США з необхідних 50 млрд. Національному банку України довелося надрукувати ще 12 млрд доларів США, щоб забезпечити всі необхідні видатки бюджету.

У 2023 році дефіцит державного бюджету України сягне 38 млрд доларів США. Постійні масовані ракетні обстріли по всій території України продовжать збільшувати витрати на відбудову та економічні втрати у наступному році.

Підтримка міжнародних партнерів відіграватиме вирішальну роль у тому, як ми пройдемо 2023 бюджетний рік. Ми вітаємо пропозицію США продовжити надання грантів Україні, а також пропозицію Європейської Комісії розпочати нову повномасштабну програму макрофінансової допомоги Україні у 2023 році. Але в умовах тривалої війни цього недостатньо.

Великі економіки та міжнародні фінансові інституції мають знайти нові інструменти та рішення - і не лише для України. Коли країну атакують, вона потребує повного залучення та постійної співпраці. Враховуючи досвід координації військової допомоги на авіабазі Рамштайн у Німеччині, а також з метою координації фінансової підтримки України та вирішення нагальних фінансових потреб, Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль запропонували нову фінансово-координаційну платформу. Ідея створення цієї платформи полягає в тому, щоб на регулярній основі збирати за одним столом країни-члени G7 та міжнародні фінансові інституції для обміну інформацією про ключові події та прогнози, а також для забезпечення своєчасного та ефективного спрямування фінансової допомоги від різних донорів. Така співпраця сприятиме підвищенню ефективності надання коштів.

За участі України у ролі співголови, платформа може розробити ефективні та стійкі механізми координації фінансової підтримки України, а також стати цінною моделлю для інших країн для використання в майбутньому.

Війна Росії впливає не лише на економіку України. Економічні наслідки глобальні. Багато країн стикаються з найвищою за останні десятиліття інфляцією, величезними витратами на енергоносії та загрозою рецесії.

Продовольча безпека та енергетична криза спровокують набагато більше смертей та страждань по всьому світу. Ми повинні налагодити тісну міжнародну співпрацю, щоб знайти рішення для нас всіх.