Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Колонка Міністра фінансів України Сергія Марченка для GlobalMarkets

Міністр фінансів України Сергій Марченко у колонці для GlobalMarkets: 

24 лютого 2022 року - день повномасштабного вторгнення росії в Україну, який увійде в історію як трагічна дата не лише для українського народу, а й для всього цивілізованого світу.

Багато досягнень людства, такі, як глобальний мир, безпека та верховенство права, були значно підірвані. 

Більшість країн на Щорічних зборах МВФ та Світового банку вже мають справу з внутрішніми проблемами, спричиненими війною росії – високі ціни на енергоносії, рекордна інфляція, ризики продовольчої безпеки та підвищення вартості запозичень. Багато країн були змушені переглянути свої бюджети в бік збільшення військових витрат, зменшивши витрати на  те що,  було для них важливо до війни.

Підвищення цін на енергоносії призвело до скорочення видатків сталого розвитку, перенаправивши їх на купівлю викопного палива, що суперечить екологічним планам. Це створює додаткові ризики для бюджетної і боргової політики у багатьох країнах. 

Не існує чіткого плану, як працювати з бюджетом у країні охопленою повномасштабною війною. Зараз настав час для великих економік та міжнародних фінансових організацій розробити нові інструменти та рішення для таких країн, як Україна. МВФ має стати провідною установою глобальної макроекономічної політики та забезпечення фінансової стабільності. У вересні Світовий банк, Уряд України та Єврокомісія представили спільний звіт, у якому оцінили вартість потреб на реконструкцію у понад 349 млрд дол. США станом на 1 червня 2022 року, що перевищує ВВП України у 2021 році більш ніж у 1,6 рази.

Приїхавши до Вашингтона на Щорічні збори МВФ та Світового банку, я планував представити прогнозний дефіцит бюджету та наші потреби у фінансуванні для швидкого відновлення. Але в перший день мого перебування у Вашингтоні, 10 жовтня, відбувся масований ракетний обстріл всієї території України - випущено понад 80 ракет. Ці атаки не тільки забрали життя людей, але  й призвели до руйнувань критично важливої інфраструктури, включаючи теплові та електростанції. Сотні міст тимчасово залишилися без води та світла. Пошкоджено  десятки об'єктів електроенергетичної інфраструктури, комунікаційних потужностей, житлових будинків. Всього обстрілами вражено понад 140 об'єктів.

Тепер необхідно провести нову оцінку наших збитків та потреб, оскільки попередні дані вже не актуальні.

Враховуючи це, росія все ще отримує величезні кошти від експорту енергоносіїв, що підживлює її здатність продовжувати неспровоковану агресію проти України. Україна ж отримує набагато менше, а вбивство тисяч українських військових і мирних жителів призводить до значної втрати доходів, збільшення військових та гуманітарних витрат для нашої країни.

З початку війни наші податкові надходження впали, а військові витрати різко зросли. За декілька місяців нам вдалося збільшити рівень податкових надходжень, порівняно з першими місяцями війни. Весь цей час існувала фіксована потреба у фінансуванні розміром в 5 млрд дол. США на місяць. Але, незважаючи на величезні зусилля, які доклали країни-партнери щоб допомогти нам, дефіцит не було профінансовано у повному обсязі. 

На 2023 рік ми припускаємо, що війна буде продовжуватись . Це тільки збільшить пошкодження інфраструктури, кількість тимчасово переміщених осіб, поглибить економічні труднощі та негативно вплине на рівень бідності. Якщо наші потреби у фінансуванні не будуть повністю покриті, це призведе до значного економічного спаду. У проекті бюджету на 2023 рік ми зменшили непріоритетні видатки та переорієнтували їх на критичні потреби та підтримку наших оборонних зусиль і допомогу громадянам, які найбільше постраждали від війни.

Після останнього етапу скорочення витрат, ми фіксуємо щомісячний дефіцит на 2023 рік на рівні у 3-4 млрд дол. США. В наступному році українська влада має зробити все необхідне для того, щоб залучити зовнішнє пільгове фінансування та гранти для покриття пріоритетних видатків держбюджету, а також зосередитись на необхідному зборі коштів для реалізації програм швидкого відновлення. 

Серед країн G20 є ті, які протягом всього періоду підтримували Україну, незважаючи на власні внутрішні проблеми, спричинені російською війною. Також є деякі країни, які залишаються нейтральними з різних причин. Але тут і зараз я маю питання до нас всіх – чому росія все ще є в цій спільноті.