Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Фонд розвитку підприємництва профінансує інвестиції МСП у сфері енергозабезпечення та енергоефективності спільно з АБ «УКРГАЗБАНК»

Сьогодні, 21 грудня 2022 року, в Міністерстві фінансів України відбулось підписання Кредитної угоди  Фонду розвитку підприємництва (ФРП) та АБ «УКРГАЗБАНК» на суму 150 млн грн у межах проекту «Рефінансування енергоефективних інвестицій МСП України через фінансовий сектор» (далі – Проект).

Проект фінансується Урядом Німеччини через Німецький банк розвитку KfW відповідно до Угоди про кредит та грант, укладеної з Міністерством фінансів України та Фондом розвитку підприємництва.

«Мінфін продовжує активно залучати кошти наших міжнародних партнерів для підтримки українських підприємців. У рамках нового проекту Фонду розвитку підприємництва, кредитні кошти KfW буде спрямовано Укргазбанку на фінансування інвестиційних проектів МСП у сфері енергозбереження та енергозабезпечення. Це особливо важливо в умовах віялових відключень електрики та сприятиме безперебійній діяльності бізнесу, збереженню робочих місць на підприємствах малого бізнесу», – зазначив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук, а також подякував Уряду Німеччини та Німецькому банку розвитку KfW за системну підтримку України.

Також у межах Проекту буде запроваджено нові підходи у кредитуванні малого і середнього підприємництва, що базуються на міжнародних екологічних та соціальних стандартах Політики фінансування сталого розвитку.

«KfW і надалі надаватиме підтримку українському МСП, щоб вистояти у цих надзвичайно складних умовах та забезпечити функціонування їх виробництва за відсутності достатнього енергозабезпечення. Окрім того, ми готові до розширення співпраці з нашими давніми партнерами – Міністерством фінансів України, Фондом розвитку підприємництва та Укргазбанком», – наголосила доктор Б'янка Клаузен, керівник департаменту зі сталого економічного розвитку країн Східної та Південно-східної Європи, Туреччини та Центральної Азії KfW.

Кредитування енергоефективних інвестицій МСП відбуватиметься у національній валюті, що стало можливим завдяки фінансовій допомозі від Європейського Союзу в рамках ініціативи EU4Business для компенсації валютних ризиків та з можливістю поєднання з Програмою «Доступні кредит 5-7-9%».

«Завдяки фінансовій підтримці від Європейського Союзу Фонд розвитку підприємництва спроможний запропонувати банкам України та МСП кредитний ресурс у національній валюті, який може бути поєднаний з Державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» для забезпечення доступності енергоефективних інвестицій для МСП у досить непростий час», – повідомив Виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

«Укргазбанк володіє необхідним інструментарієм та компетенцією для оперативного розгляду та оцінки енергоефективних інвестицій МСП, що дозволить забезпечити оперативне та якісне впровадження Проекту», – відмітив Голова Правління АБ «УКРГАЗБАНК» Андрій Кравець.