Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Канада посилила контроль за фінансовими операціями, пов'язаними з росією

Віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів Канади Христя Фріланд видала Директиву щодо фінансових транзакцій, пов’язаних з росією для суб'єктів, які регулюються Законом про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму, яка набрала чинності 24 лютого 2024 року.

Директива вимагає, щоб кожна фінансова операція, пов'язана з росією, незалежно від її розміру, розглядалася як операція з високим рівнем ризику, і встановлює відповідні посилені зобов'язання щодо належної перевірки, моніторингу та ведення обліку таких фінансових операцій. Вона застосовується до всіх транзакцій, що походять з росії або призначені для росії, і поширюється на перекази з використанням національної та віртуальної валюти.

Таке рішення, зокрема, обумовлено і минулорічним закликом Міністра фінансів України Сергія Марченка до відповідних органів влади Канади розглянути можливість вжиття заходів подібних до тих, що були прийняті Україною, для забезпечення посиленого моніторингу транзакцій, пов'язаних з росією.

Слід нагадати, що Група з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) в своїх заявах, спрямованих до держав світу, наголошує на необхідності бути пильними щодо ризиків, що виникають через обхід заходів, вжитих для захисту міжнародної фінансової системи, які є результатом агресії росії проти України.

Водночас підрозділ фінансової розвідки в Канаді (FINTRAC) видав відповідні Інструкції, які пояснюють вимоги директиви. Так, фінансові операції, що походять з росії або призначені для росії, можуть включати, але не обмежуватися:

  • електронними переказами коштів, грошовими переказами або іншими переказами, які включають російську адресу відправлення або призначення;
  • діяльністю представників уряду росії (наприклад, операції на банківському рахунку посольства росії в Канаді);
  • отримання російських рублів як депозиту на рахунок або для транзакції з віртуальною валютою;
  • проведенням операції з обміну іноземної валюти або віртуальної валюти, яка включає російські рублі.

«Ми вітаємо посилення Канадою контролю за фінансовими операціями, пов'язаними з росією. На сьогоднішній день директиви Міністра фінансів Канади в рамках Закону про протидію відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, та фінансуванню тероризму застосовуються до транзакцій з трьома країнами – Північною Кореєю, Іраном та з 24 лютого поточного року з росією. Тобто Канада не очікуючи завершення пошуку консенсусу в межах FATF, стосовно питання санкціонування росії, фактично прирівняла росію до країн з чорного списку FATF.», - заявив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Довідково: 23 лютого 2024 року Державний департамент США опублікував рекомендації для бізнесу про ризики та розгляд питання ведення бізнесу в РФ та на окупованих РФ територіях України.