Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін обговорив з операторами цифрових платформ концепцію запровадження звітності про доходи своїх користувачів

В Україні планується встановлення обов’язку для операторів цифрових платформ, таких як онлайн-сервіси, що пропонують послуги таксі, оренди нерухомості, маркет-плейси та застосунки для продажу товарів і надання послуг, здійснювати збір певної інформації про користувачів таких цифрових ресурсів та щорічно подавати до Державної податкової служби України звіт про доходи, які вони отримують від здійснення визначених видів діяльності.

15 серпня заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей обговорила з представниками компаній – операторів цифрових платформ концепцію запровадження в Україні звітності про доходи, отримані фізичними та юридичними особами, які використовують такі платформи для продажу своїх товарів або надання послуг.

Україна робить активні кроки до послідовного впровадження міжнародних стандартів з прозорості та обміну інформацією для гармонізації національного податкового законодавства з правом Європейського Союзу.

“Забезпечення прозорого та справедливого податкового середовища є одним з пріоритетів Міністерства фінансів України у податковій сфері. Запровадження звітності операторів цифрових платформ сприятиме гармонізації національного податкового законодавства з правом Європейського Союзу та підвищенню податкової культури платників податків”, –- зазначила заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей.

Мінфін спільно з Програмою Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) здійснює підготовчі заходи для долучення України до міжнародного автоматичного обміну інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи. В подальшому ДПС надсилатиме звіти про доходи підзвітних продавців-нерезидентів компетентним органам юрисдикцій-партнерів, що є сторонами Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи.

Довідково: 

Багатосторонній автоматичний обмін інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи, здійснюватиметься відповідно до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про доходи, отримані через цифрові платформи (Багатостороння угода DPI). Учасниками такої угоди наразі є 26 країн, переважна більшість з яких є державами – членами Європейського Союзу.

Обов’язковою передумовою для приєднання України до Багатосторонньої угоди DPI є імплементація в національне податкове законодавство Модельних правил ОЕСР щодо звітності операторів цифрових платформ та Директиви Ради (ЄС) 2021/514 від 22 березня 2021 року про внесення змін до Директиви 2011/16/ЄС про адміністративну співпрацю у сфері оподаткування (Директива DAC 7).