Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Уряд прийняв рішення для отримання від Японії додаткових 500 млн дол. США пільгового кредиту

Кабінет Міністрів України прийняв постанови*, необхідні для отримання від Японії додаткових 65 млрд японських єн (приблизно 500 млн дол. США) пільгового кредиту в межах раніше підписаної Угоди. 
7 червня між Урядом України та Урядом Японії підписано додаткову Угоду щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення. Угодою сума кредиту збільшується на 65 млрд японських єн, у результаті чого сума кредиту становитиме 78 млрд японських єн (приблизно 600 млн дол. США).
Прийнятими сьогодні рішеннями Уряду передбачено виконання всіх внутрішньодержавних процедур щодо набрання Угодою про зміни чинності, а також внесено зміни до основних умов здійснення державних зовнішніх запозичень шляхом залучення кредиту з метою фінансування державного бюджету.
Інші умови кредиту не змінюються. 
Нагадаємо, що термін погашення кредиту за Угодою передбачається 30 років, у тому числі пільговий період – 10 років;  процентна ставка – 1 % річних; період доступності коштів – 1 рік з дати набрання чинності кредитним договором.
Рішення про надання Україні пільгового кредиту Урядом Японії прийнято у зв’язку з розгортанням РФ широкомасштабної агресії проти України та введенням воєнного стану. Йдеться про бюджетну підтримку для стабілізації ситуації та економічного відновлення в Україні, зокрема, для забезпечення першочергових соціальних, гуманітарних видатків, видатків на охорону здоров’я, підтримки внутрішньо переміщених осіб тощо.
24 травня Україна вже отримала за зазначеною Угодою 13,0 млрд японських єн (приблизно 100 млн дол. США).
Угодою між Урядом України та Урядом Японії визначено домовленості, основні умови та напрями використання кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва у формі співфінансування разом із Додатковим кредитом на політику розвитку «Друга позика на політику розвитку у сфері економічного відновлення» Міжнародного банку реконструкції та розвитку.
_____________
*постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про внесення змін до Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії щодо кредиту Японського агентства міжнародного співробітництва на політику розвитку у сфері надзвичайного економічного відновлення»;
постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 Основних умов здійснення державних зовнішніх запозичень у 2022 році шляхом залучення кредиту від Японського агентства міжнародного співробітництва».