Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Зустріч з Європейською Комісією щодо скринінгу розділу 16 «Оподаткування»

29 травня відбулася роз’яснювальна зустріч представників України та Республіки Молдова з Європейською Комісією щодо офіційного скринінгу в межах переговорів  у частині розділу 16 «Оподаткування».

Українська сторона висловила вдячність за послідовну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України з боку Європейського Союзу, що сприятиме прискоренню інтеграції в ЄС.

Нагадаємо, що у січні 2024 року Європейська Комісія розпочала скринінг законодавства України на відповідність правовим нормам Європейського Союзу, що є обов’язковою процедурою під час входження до ЄС країни-кандидата.  Україна на сьогодні досягла певного рівня підготовки у сфері оподаткування. За висновками експертів Єврокомісії законодавство України про податок на додану вартість загалом відповідає Директиві ЄС про ПДВ, про акцизне оподаткування частково приведено у відповідність до законодавства ЄС, а в частині прямих податків потребує приведення у відповідність із ключовими директивами у сфері корпоративного оподаткування та протидії ухиленню від сплати податків.

Команда Мінфіну та ДПС за підтримки проєкту EU4PFM провела аналіз відповідності національного законодавства із законодавством ЄС, розробила та подала до Верховної Ради України низку законопроєктів з метою наближення до вимог Директив Ради ЄС.

До Податкового кодексу України та законодавства у сфері державного регулювання ринку підакцизних товарів внесено зміни, що передбачають впровадження з 01 січня 2026 року електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що має на меті приєднання до європейської системи виявлення та відстеження тютюнових виробів (Track and Trace).

Мінфін спільно з національними експертами та за підтримки наших партнерів з проєкту EU4PFM працює над підготовкою змін до законодавства в частині приведення деяких норм Податкового кодексу України у відповідність до законодавства ЄС, зокрема, у випадках, коли існує ризик подвійного оподаткування або неоподаткування податком на додану вартість.

До кінця 2024 року заплановано  розробку законодавства у сфері прямого оподаткування з метою запровадження загального правила протидії зловживанням (GAAR) та досягнення узгодженості із стандартами ЄС щодо боротьби з ухиленням від сплати податків (правила ATAD).

Також під час зустрічі українська сторона повідомила про результати роботи з розбудови процедур обміну інформацією, які визначено в Звіті Єврокомісії як пріоритетні для України. Перший автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки заплановано на 2024 рік. Перший автоматичний обмін звітами в розрізі країн заплановано на 2026 рік.