Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Міністерство фінансів України стало членом Кліматичної Коаліції Міністрів фінансів країн-учасниць

 

12 жовтня 2021 року Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у Шостому засіданні Кліматичної Коаліції Міністрів фінансів у рамках Щорічних Зборів МВФ та Світового банку. Засідання відбулося під головуванням Міністра фінансів Фінляндії Анніки Саарікко та Міністра фінансів Індонезії Шрі Муляні Індраваті.

Коаліція привітала нових країн-членів, серед яких Україна, а також Естонія, Угорщина, Перу та Словаччина.

Міністри фінансів обговорили роль міністерств у боротьбі зі зміною клімату та інтеграцію кліматичного питання у економічну та фінансову політику. Окрім того, сторони поділилися своїм баченням щодо реформ, які мають створити можливості для переходу до низьковуглецевого середовища, у тому числі з використанням інструментів екологічного бюджетування та завдяки удосконаленню системи оподаткування викидів вуглецю.

Результатом засідання Коаліції стало схвалення країнами-учасницями Спільної заяви Міністрів, у якій йдеться про необхідність впровадження системних змін у економічній та фінансовій політиці, відданість Гельсінським принципам щодо досягнення сталого, стійкого відновлення та ключових кліматичних цілей.

Міністри фінансів у спільній заяві наголосили на єдності поглядів щодо існуючих та потенційних проблем, пов'язаних зі зміною клімату, та реалізації кліматичної політики шляхом макрофіскального фінансування. 

У ньому Міністри закликали міжнародних партнерів підтримати напрями політики, спрямованої на боротьбу зі зміною клімату, та впроваджувати Гельсінські принципи у співпраці з членами Коаліції. Водночас учасники запропонували активізувати співпрацю між Міністерствами фінансів та Центральними банками країн-учасниць для "екологізації" фінансових систем країн світу.

Довідково

Кліматична Коаліція Міністрів фінансів країн світу створена у квітні 2019 року і станом на жовтень 2021 року налічує 65 країн-членів. Міністри фінансів співпрацюють над створенням стратегій інтеграції кліматичного питання в економічну та фінансову політику та забезпеченням справедливого переходу до низьковуглецевого середовища. 

Секретаріат Коаліції очолює директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва та президент Світового Банку Девід Мальпасс. Активними міжнародними партнерами виступають Організація економічного співробітництва та розвитку, Програма розвитку ООН, Європейська комісія, Європейський інвестиційний банк та інші. 

Учасники Коаліції - країни різних географічних регіонів та рівнів економічного розвитку, які спільно акумулюють близько 39% викидів CO2 через енергоспоживання та 63% світового ВВП. 

Коаліція Міністрів працює в рамках шести Гельсінських принципів: 1) узгоджувати політику з Паризькою угодою; 2) ділитися досвідом, щоб забезпечити взаємне заохочення та сприяти колективному розумінню політики боротьби зі зміною клімату; 3) працювати над заходами, які призведуть до ефективного ціноутворення на вуглець; 4) враховувати зміни клімату в макроекономічній політиці, фіскальному плануванні, складанні бюджету, управлінні державними інвестиціями та закупівлях; 5) мобілізувати приватні джерела фінансування клімату, сприяючи зростанню інвестицій та розвитку фінансового сектору, який підтримує пом'якшення та адаптацію клімату; 6) брати участь у підготовці та впровадженні національно визначених внесків, згідно з Паризькою угодою.