Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У перші два місяці 2024 року Міністерство фінансів залучило 1,2 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів

У січні-лютому 2024 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло близько 1,2 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали майже 75% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів: 

  • Японія – 901 млн доларів США (пільгове фінансування та гранти);

  • Норвегія – 295 млн доларів США (грант);

  • Іспанія – 3 млн доларів США (пільгове фінансування).

Усі кошти за перші два місяці 2024 року надійшли до держбюджету через проекти Світового банку.

Японія надала грант у сумі 465 млн доларів США у межах проекту “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine), пільговий кредит у сумі 297 млн доларів США через проект “Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності” (INSPIRE), грант у сумі 89,8 млн доларів США через проект “Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE), грант обсягом 49,4 млн доларів США через проект «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE).

Норвегія спрямувала грантове фінансування обсягом 295 млн доларів США у межах проекту PEACE in Ukraine.

3 млн доларів США кредитних коштів під гарантію Іспанії були залучені через проект “Зміцнення системи охорони здоров’я та збереження життя” (HEAL Ukraine).

Міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, співробітників ДСНС, пенсійні виплати, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

Очікується , що у березні 2024 року до Державного бюджету України надійде фінансова допомога від Європейського Союзу, Японії та Великобританії, а також від МВФ за умови успішного третього перегляду програми співпраці, що має бути затверджено Виконавчою радою Фонду. 

Кошти від міжнародних донорів продовжують бути важливим джерелом фінансування Державного бюджету України в умовах повномасштабної війни. Мінфін України відданий підзвітності та ефективності використання фінансової допомоги від партнерів. З цією метою Міністерство фінансів у співпраці зі Світовим банком і партнерами з розвитку забезпечують прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування.