Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

«На сьогодні надходження до місцевих бюджетів збільшились на 15 % порівняно з аналогічним періодом 2022 року», – Денис Улютін

Навіть в умовах воєнного стану виконання місцевих бюджетів має позитивну динаміку порівняно з показниками минулого року. Спостерігається поступове повернення до попередніх темпів зростання дохідної частини місцевих бюджетів.

Про це наголосив Перший заступник Міністра фінансів Денис Улютін під час панельної дискусії «Шлях до відбудови сильних територіальних громад» на форумі «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», який відбувся у м. Буча у змішаному форматі: онлайн, офлайн.

Також участь у заході взяли народні депутати України, представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх провідних асоціацій, міжнародних та вітчизняних організацій, експертна спільнота.

«Станом на 1 грудня 2023 року до загального фонду місцевих бюджетів, без урахування міжбюджетних трансфертів, надійшло 407,3 млрд грн, або на 52,8 млрд грн (+15%) більше порівняно з відповідним періодом 2022 року. І що важливо – капітальні видатки становлять 187 млрд грн, а це майже 26 % усіх видатків місцевих бюджетів. Маємо розуміти, наскільки великий ресурс є на сьогодні у місцевих бюджетів і він має бути спрямований на забезпечення якості життя мешканців територіальної громади», – повідомив Денис Улютін.

Крім того, Перший заступник Міністра фінансів під час виступу зауважив, що наразі продовжується робота для посилення фінансової спроможності органів місцевого самоврядування:

«Ми працюємо над удосконаленням бюджетного та податкового законодавства, зокрема розроблено проєкт закону щодо надання додаткових повноважень органам місцевого самоврядування в частині адміністрування місцевих податків і зборів, який наразі опрацьовують зацікавлені органи. Також заплановано удосконалення механізму горизонтального вирівнювання податкоспроможності місцевих бюджетів з урахуванням оновлених повноважень місцевих органів влади».

Наприкінці виступу Денис Улютін наголосив, що на наступний рік заплановано низку трансфертів, спрямованих на відновлення регіонів та підтримку населення, зокрема передбачено 33,4 млрд грн додаткової дотації місцевим бюджетам, які найбільш постраждали у період війни.

Крім того, на заході обговорено питання ключових аспектів реформи з децентралізації влади в Україні, її поточного стану та формування пріоритетів на 2024 рік, ролі місцевого самоврядування у процесі євроінтеграції, місцевого врядування у післявоєнний період і його відновлення на деокупованих територіях.