Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Оксана Маркарова: «Імплементація» - ось слово для нашого наступного діалогу»

3 грудня 2019 року відбувся третій «Cтратегічний діалог Україна-ЄС» з питань впровадження реформи управління державними фінансами. 

Представники Міністерства фінансів України та Міністерства економіки, торгівлі та сільського господарства разом з представниками Європейського союзу обговорювали стратегічні напрямки реформування системи управління державними фінансами.

Міністерка фінансів Оксана Маркарова в своєму вітальному слові наголосила на важливості співпраці України з  Євросоюзом в цьому напрямку і подякувала партнерам за допомогу. «Такий діалог є дуже важливим, оскільки ефективна система управління державними фінансами (далі СУДФ) є запорукою макроекономічної стабільності та економічного зростання. Реформа СУДФ не тільки прописана в нашій стратегії на 2017-2020 роки. Вона є  складовою  Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом», - сказала вона.

В імплементації реформи СУДФ досягнуто значного прогресу.

Середньострокове бюджетне планування

Підготовлена бюджетна декларація на 2020-2022. Вона отримала позитивну оцінку від технічної місії Міжнародного валютного фонду. На базі цієї декларації прийнятий зважений бюджет на 2020 рік.

Напрацьовані пропозиції щодо розробки нормативно-правових актів, необхідних для залучення всіх учасників бюджетного процесу до її підготовки.

Головною задачею на сьогодні є здійснення вартісної оцінки реалізації цілей, які будуть пропонуватись головними розпорядниками бюджетних коштів.

«Ми маємо пройти певний еволюційний шлях щодо складання бюджетної декларації в тому сенсі, що кожне міністерство має пропрацювати низку стратегічних цілей, які воно збирається реалізувати в середньостроковій перспективі. І має бути розроблена нормативна документація, яка стосуватиметься не лише планування та реалізації, а й звітування по кожній з цих цілей на кожному етапі їх реалізації», - зазначив директор департаменту державного бюджету Міністерства фінансів Володимир Лозицький.

Прозорість публічних фінансів

У вересні 2019 року відкрито реєстр проектів міжнародних фінансових організацій, оприлюднено більше інформації про місцеві бюджети, опублікований дешборд, який відображає витрати на вищу освіту, додано аналітичний інструмент BOOST, що дозволяє аналізувати витрати бюджетних коштів, і за глибиною аналізу не має аналогів.

Оголошено старт проекту Е-contract, що дозволить перевести договори, укладені в системі закупівель ProZorro, в цифровий формат, і, відповідно, зробить можливим їх автоматизований аналіз.

Справедлива митна та податкова системи

Державна фіскальна служба була реформована. Замість неї створені дві незалежні установи - Державна податкова служба і Державна митна служба, які мають ефективно виконувати  сервісну функцію. Силова ж функція, що була закріплена за податковою поліцією, переходить до Бюро фінансових розслідувань. Цей орган, що буде невдовзі створений, дасть можливість уникнути дублювання функцій різних силових структур і значно зменшить корупційні ризики під час розслідування фінансових злочинів.

Управління державним боргом

Міністерство фінансів провело аналіз найкращих світових практик та розробило Середньострокову стратегію управління державним боргом в новому форматі.

Для зменшення валютних ризиків активно розвивається внутрішній ринок державних цінних паперів, удосконалено систему взаємодії з первинними дилерами, оптимізовано кількість цінних паперів в обігу та збільшено їх ліквідний обсяг.

Значний поштовх розвитку внутрішньому ринку надало приєднання України в кінці травня 2019 року до мережі міжнародного депозитарію Сlearstream, за рахунок чого облігації внутрішньої державної позики України стали доступними для інвесторів-нерезидентів.

Разом з цим було розпочато реформу Державної аудиторської служби, яка буде трансформована в Офіс фінансового контролю. Продовжується реформування державних банків відповідно до стратегії.

Повністю виконано 86 з 162 задач, що були прописані в Стратегії реформування системи управління державними фінансами на 2017—2020 роки, біля 55 ще виконуються і 17 очікують на схвалення парламентом.

«Ми почали розробку нової стратегії, яку ми плануємо підготувати в тісній співпраці з нашими міжнародними партнерами до березня 2020 року», - так окреслила плани міністерства Оксана Маркарова. За її словами, та велика кількість важливих законопроектів, що були прийняті останнім часом, створюють підгрунтя для швидкого реформування системи СУДФ. І головним завданням наступного етапу співробітництва Мінфіна з міжнародними партнерами є швидка імплементація цих законів.

«Імплементація» — ось слово для нашого наступного діалогу», - сказала вона.

Зі свого боку керівник програм співробітництва Штефан Шльойнінг відзначив швидкий темп прийняття важливих рішень органами державної влади, наголосив на необхідності зважати на якість цих рішень і запевнив українську сторону в продовженні діалогу і наданні необхідної підтримки.