Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова розповіла про виконання Україною зобов’язань у співпраці з міжнародними партнерами: Бізнес-форум «Швидке відновлення України»

21 травня у Люксембурзькій торговій палаті відбувся Другий Люксембурзько-український бізнес-форум «Швидке відновлення України». Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова взяла участь у пленарній панелі «Вступ України до ЄС – перспективи та можливості» та панелі «Фінансування відновлення економіки».

Форум об'єднує представників урядів України та Люксембургу, європейських інституцій, люксембурзького промислового та фінансового секторів, міжнародних фінансових організацій та інвесторів для обговорення нових стратегій та ініціатив, спрямованих на прискорення відновлення та стале зростання економіки України.

Ольга Зикова розповіла про кроки, які здійснює Міністерство фінансів в умовах викликів війни та на шляху України до вступу в ЄС: 

«Безпрецедентні виклики, з якими стикається наша країна, потребують не тільки стійкості, але й рішучих та ефективних дій Уряду. Співпраця з країнами-донорами та міжнародними фінансовими організаціями в цьому контексті, є вирішальною. З лютого 2022 року завдяки плідній співпраці з міжнародними партнерами залучено понад 85,4 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки. Це дозволило Уряду забезпечити пріоритетні соціальні та гуманітарні видатки держбюджету, водночас використовуючи всі внутрішні ресурси на безпеку та оборону країни».

У перші місяці 2024 року, коли зовнішня допомога від ключових донорів була відсутня, завдяки вжитим заходам Україна успішно пройшла цей період, втримавши фінансову систему стабільною. 

Одним із безперечних пріоритетів Уряду залишається впровадження реформ, визначених у співпраці з донорами, адже це сприяє не тільки мобілізації ресурсів, але й демонструє Україну, як надійного стратегічного партнера. 

Станом на початок 2024 року Україна імплементувала низку реформ у межах програми масштабної макрофінансової допомоги ЄС на 2023 рік та Плану України в межах перехідного фінансування за інструментом Ukraine Facility, політики з адаптації українського законодавства до права ЄС. Також виконано 21 структурний маяк за програмою МВФ та необхідних 8 вимог за програмою Позики на підтримку політики розвитку «Основи зростання» (Growth Foundations Development Policy Loan - DPL) Світового банку. Зокрема, вдосконалено Бюджетний кодекс, посилено податкову та митну політику, управління державним боргом.

Крім того, впроваджуючи реформи за програмами співпраці з міжнародними партнерами, Україна відкриває шлях до отримання необхідного зовнішнього фінансування. Так, у 2024 році вже залучено близько 11,8 млрд доларів США від ЄС, МВФ, Японії, Канади, Великої Британії та Норвегії. 

Також заступниця Міністра фінансів розповіла, що покращення координації з міжнародними фінансовими організаціями дозволяє ефективно пріоритезувати проєкти та ресурси на їх реалізацію.

Щодо євроінтеграційного треку України Ольга Зикова зазначила, що прозорість та підзвітність посідають перше місце на порядку денному. Йдеться не тільки про впровадження механізмів моніторингу використання донорської підтримки, але й забезпечення надійної та прозорої діяльності основних інституцій із фінансового управління. Значну частину роботи на цій важливій та складній ділянці вже проведено шляхом ухвалення відповідних змін до законодавства:

«Зокрема, працюємо над впровадженням реформи управління державними інвестиціями. Вона має на меті забезпечення стратегічного планування інвестицій, їх фіскальної стійкості та пріоритетності, єдиних підходів до відбору проєктів незалежно від джерел фінансування та створення єдиного проєктного портфеля, а також потужної імплементаційної спроможності в державному секторі».