Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова: Потреба у зовнішньому фінансуванні збільшиться на близько $12 – 15 млрд, виходячи з оновлених прогнозів на 2025 рік

Заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова доєдналась до заходу, організованого Центром економічної стратегії (ЦЕС) та German Economy Team (GET) на тему: «Скільки грошей не вистачає Україні? Дефіцит бюджету, допомога партнерів та перспективи на 2025 рік». 

Ключовими питаннями обговорення були потреби Держбюджету України, мобілізація необхідного фінансування та підтримка від партнерів, передбачена до кінця поточного року й надалі. 

Завдяки системній роботі з міжнародними партнерами та імплементації необхідних реформ і заходів, у 2024 році вдалося залучити вже близько 24,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки. Отримані кошти є результатом ефективного виконання індикаторів та впровадження реформ за програмами співпраці з донорами. 

До кінця цього року Україна розраховує залучити ще близько 13,5 млрд доларів США зовнішнього фінансування: 

  • близько 4 млрд євро від Європейського Союзу в рамках фінансового інструменту Ukraine Facility;

  • понад 3,9 млрд доларів США від Сполучених Штатів;

  • близько 2,2 млрд доларів США від МВФ за результатами виконання Програми EFF; 

  • близько 2 млрд доларів США від Уряду Японії; 

  • близько 500 млн доларів США від Великої Британії.

Водночас Ольга Зикова розповіла про фінансові виклики у 2025 році, зокрема про необхідний обсяг зовнішнього фінансування на наступний рік та шляхи його забезпечення. 

“Згідно з розрахунками МВФ у програмі Extended Fund Facility, на 2025 рік потреба у зовнішньому фінансуванні оцінюється на рівні 22,7 млрд доларів США. Виходячи з перегляду припущень, на яких базується прогноз на наступний рік, потреба у зовнішньому фінансуванні збільшиться на 12 – 15 млрд доларів США. Активність бойових дій та ризики тривалості війни, а також систематичне зростання видатків сектору безпеки і оборони, є ключовими чинниками, що впливають на зростання фінансових потреб”, – наголосила заступниця Міністра. 

Щодо використання прибутків зі знерухомлених суверенних активів рф на користь України заступниця Міністра фінансів зазначила, що позиція Уряду залишається незмінною: 

“Важливо знайти механізми, щоб якнайшвидше забезпечити Україну додатковими фінансовими ресурсами на 2025 рік. В цьому контексті спільне рішення G7 щодо створення механізму фінансування, забезпеченого доходами, що генеруються замороженими  російськими активами, на користь України є критичним для повноцінного фінансування всіх бюджетних потреб. 

Ми переконані, що це фінансування має бути безумовним і не має призводити до погіршення боргової стійкості країни. Водночас вбачаємо це рішення як перший крок до повної конфіскації всіх заморожених активів рф”, - підкреслила Ольга Зикова.