Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Ольга Зикова: Україна потребує 9,5 млрд дол США зовнішнього фінансування на пріоритетне відновлення у 2024 році

4 березня заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова у ролі ключового спікера взяла участь у другому Круглому столі присвяченому відновленню України та ролі державного і приватного секторів у його процесі (Ukraine Roundtable: Infrastructure Reconstruction and Financing). Захід відбувся у м. Париж, Франція. 

Також ключовими спікерами на заході виступили Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та спеціальний уповноважений Президента Франції з питань економічної допомоги та відбудови П’єр Ельброн. 

Під час свого виступу Ольга Зикова подякувала міжнародним партнерам за надану надважливу підтримку та наголосила на потребах України у 2024 році. 

“Від лютого 2022 року Уряд України наполегливо працює над збереженням макроекономічної стабільності в умовах екстремальної невизначеності та викликів. І підтримка міжнародних партнерів є надзвичайно важливою, оскільки всі внутрішні ресурси ми направляємо на протистояння агресору. Забезпечення пріоритетів держбюджету, а також відновлення країни є визначальними для економічного розвитку, а також повернення українців додому”, - додала заступниця Міністра фінансів. 

Потреба України у зовнішньому фінансуванні для покриття дефіциту держбюджету у 2024 році складає близько 38 млрд дол США.

Також Ольга Зикова наголосила, що швидке відновлення є ключовим пріоритетом, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни.

У цьому контексті була відмічена ключова роль міжвідомчої Багатосторонньої координаційної платформи донорів у консолідації зусиль міжнародних партнерів з відновлення України. 

За оцінкою звіту «Третя швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (RDNA3) розробленого спільно Урядом України, Світовим банком, Європейською Комісією та представництвом ООН, у 2024 році Україна потребує близько 15 млрд доларів США на швидке відновлення. З них близько 5,5 млрд доларів США вже профінансовано з державного бюджету та за рахунок донорської підтримки. Таким чином, Україна потребує ще 9,5 млрд доларів США для фінансування першочергових потреб відновлення. 

Було наголошено на важливості залучення іноземних інвестицій вже зараз, не чекаючи на етап післявоєнної відбудови. В свою чергу, Уряд України визначив пріоритетні галузі. Це оборонна промисловість, енергетика, будівництво, сільське господарство, природні ресурси, цифрові технології та ІТ-сектор. 

“Залучення приватного сектору у процес відновлення є невід'ємною частиною сталого зростання України. Ми працюємо з нашими партнерами над тим, щоб досягти цього за допомогою низки механізмів, серед яких запровадження страхування воєнних ризиків, покращення умов для інвестиційних проектів, запровадження державно-приватного партнерства та розвиток індустріальних парків”, -  додала Ольга Зикова. 

Уряд України за підтримки партнерів активно забезпечує нагальні потреби у сфері відновлення. За 2023 рік на відбудову житлового сектору було виділено понад 1 млрд доларів США, більша частина яких була спрямована на ремонт та реконструкцію пошкоджених внаслідок збройної агресії рф будинків. У транспортному секторі було відремонтовано автостради, магістралі та інші дороги, що зазнали пошкоджень на території України. У сфері освіти було відновлено близько 500 навчальних закладів, а частка навчальних закладів, що мають бомбосховища, значно зросла.