Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Підсумки червневого засідання FATF: зупинення членства рф продовжено, але не внесено до чорного списку

У період з 23 по 28 червня 2024 року у Сінгапурі відбувалося Пленарне засідання Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF).

Відповідно до офіційної інформації FATF за наслідками Пленарного засідання, зупинення членства рф у FATF залишається в силі. У продовження заяв, опублікованих з березня 2022 р., FATF повторно наголошує, що всі юрисдикції повинні бути пильними щодо поточних та нових ризиків обходу заходів, вжитих проти рф з метою захисту міжнародної фінансової системи. Однак до чорного списку рф знову не внесли. 

FATF також ухвалила заяву, в якій попередила всі країни про посилення фінансових зв'язків Північної Кореєї з міжнародною фінансовою системою і нагадала про серйозні загрози, які це створює для фінансування розповсюдження зброї масового знищення. FATF наголосила на необхідності жорсткого застосування цільових фінансових санкцій проти Північної Кореї та припинення будь-яких кореспондентських відносин з банками КНДР.

«Ми очікували більш рішучих дій від FATF у зв'язку з численними доказами порушень з боку росії. Хоча я вітаю рішення про продовження призупинення членства рф, все ще бракує належної реакції – включення до чорного списку. FATF, яка відповідає за безпеку глобальної фінансової системи, повинна дотримуватися свого мандату та прямо назвати країну, яка збільшила свої фінансові зв'язки з Північною Кореєю, порушуючи Резолюції Ради Безпеки ООН. Доказів такої співпраці достатньо. Відсутність більш жорстких обмежувальних заходів проти росії грає на користь Кремля, дозволяючи йому та потенційно іншим зловмисникам і далі підривати міжнародну систему», - зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

По завершенню Пленарного засідання FATF Голова Державної служби фінансового моніторингу України Ігор Черкаський зазначив:

«Україна продовжує бути активним учасником засідань FATF, контакти із делегаціями посилюються. Варто відзначити високий технічний рівень дискусій стосовно ризиків, що несе росія для Глобального середовища боротьби з фінансуванням нерозповсюдження, фінансуванням тероризму та відмиванням коштів. Робота буде продовжена.

росія, як зупинений член FATF, не має уникати відповідальності за свої дії в межах Мандату FATF. Наша команда працює над подальшими заходами і я дякую всім колегам на національному та міжнародному рівні, хто підтримує ці зусилля».