Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Перший заступник міністра фінансів Денис Улютін: Урядом прийняті рішення щодо виділення коштів зі Стабілізаційного фонду на загальну суму 35,8 млрд грн

Перший заступник міністра фінансів Денис Улютін взяв участь в онлайн дискусії «Точка контролю. Як ефективно провести бюджетні видатки в кризовий рік». 

Учасники заходу спілкувались про результати роботи антикризового Стабілізаційного фонду, його ефективність та зміни, які були внесені до державного бюджету.

Денис Улютін озвучив позицію про те, які механізми контролю міністерство застосовує, щоб убезпечити бюджетні кошти від ризиків нецільового використання. Він розповів про видатки, спрямовані на боротьбу з пандемією, спричиненою коронавірусною хворобою COVID-19.

«У квітні Парламент схвалив зміни до держбюджету на 2020 рік, якими було закладено Стабілізаційний фонд по боротьбі з коронавірусною хворобою. Його обсяг склав близько 65 млрд грн. Крім того в бюджеті передбачено додаткові видатки, зокрема на виплату пенсій  – 29,7 млрд грн., 15,8 млрд грн на доплати і засоби захисту медикам. Було переглянуто видатки за рядом бюджетних програм, які не могли бути реалізованими у зв’язку із запровадженням карантинних заходів. Проте, вдалось залишити кошти на дорожню інфраструктуру, програми будівництва, оборонну сферу, підтримку сільськогосподарських виробників та інші видатки. Станом на 10 червня 2020 року Урядом прийняті рішення щодо виділення коштів з Фонду боротьби з COVID-19 у сумі 35,8 млрд грн, зокрема на: соціальний захист та безробіття майже 9 млрд грн, підтримку дітей ФОП 1,6 млрд грн, охорону здоров’я 3 млрд грн., виплату лікарняних 2,2 млрд грн.  Окремо варто наголосити на виконанні держбюджету, яке, у травні, ми забезпечили на 100%», - зазначив під час виступу Денис Улютін.

Також перший заступник міністра фінансів наголосив, що на даний момент робиться усе необхідне для посилення контролю за ефективністю та цільовим використанням бюджетних коштів, а після завершення карантину буде проведено аудит використання коштів.

Довідково: Захід організовано за підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. У відео-конференції взяли участь:

  • Денис Улютін, перший заступник міністра фінансів;
  • Томас Маєр, програмний директор GIZ;
  • Йоста Люнгман, постійний представник МВФ в Україні;
  • Валерій Пацкан, голова Рахункової Палати; 
  • Іван Крулько, перший заступник голови парламентського комітету з питань бюджету;
  • Марія Репко,  заступник голови Центру економічної стратегії.