Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Підсумки тижня за результатами програми «Доступні кредити 5-7-9%»: 309 нових кредитів на суму майже в мільярд гривень

В рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки за минулий тиждень уклали 309 нових кредитних угод на загальну суму 950 мільйонів гривень.

Загалом, станом на 3 серпня 2020 року, вже видано 1755 кредитів на загальну суму 3,363 мільярда гривень.

Міністр фінансів України Сергій Марченко у блозі «Гроші для мікробізнесу: що змінила програма «Доступні кредити 5-7-9%» відзначив, що 3 серпня минає рівно півроку з дати старту Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%».

«Піврічний досвід програми засвідчує, що найбільший попит мають саме кредити на рефінансування попередніх позик. Лише минулого тижня портфель рефінансованих кредитів зріс майже на мільярд гривень (864 млн гривень) і вже перевищує 2 млрд грн (2,513 млрд). А загалом сума таких заявок сягає 7,544 млрд. гривень», - зауважив Міністр.

Однак, стабільно високим, за словами Міністра, залишається запит мікробізнесу на інвестиційні кредити.

 «Станом на 3 серпня  сума заявок у рамках цього продукту склала 5,275 мільярда гривень. Уповноважені банки вже видали інвестиційних кредитів обсягом 802,3 млн грн. Це  дозволило оновити основні фонди підприємців приблизно на 1 млрд гривень», - відзначив Міністр фінансів.

У рамках спеціального антикризового кредитного пакету програми, який був введений урядом на час дії карантинних обмежень у зв’язку з всесвітньою пандемією  Covid19,  підприємці вже отримали позик на суму 51,646 мільйона гривень, з них 47,860 мільйона гривень – кредити на поповнення обігових коштів.

Найбільш активними учасниками програми «Доступні кредити 5-7-9%» все ще залишаються підприємці, які працюють в сфері сільського господарства. На них припадає 58% усіх виданих позик програми. Утім, стабільно зростає частка кредитів для бізнесу, зайнятого в галузі переробної промисловості. Станом на 3 серпня вона становила вже 14%, тоді як ще місяць тому на позики для підприємств переробної промисловості припадало 12%. На третьому місці – бізнес в сфері оптової та роздрібної торгівлі (12%).

Загалом, кожен п’ятий (22%), хто відповідає базовим критеріям програми і звернувся в банк з повним пакетом документів, отримує кредит. Такий відсоток задоволення заявок відповідає загальній статистиці по власних банківських програмах.

За словами Міністра, актуальність та ефективність програми «Доступні кредити 5-7-9%» підтверджує й високий попит на участь в ній з-боку банківського ринку.

 «18 банків вже стали уповноваженими банками програми. Ще два були відібрані Фондом розвитку підприємництва, який адмініструє програму, до участі і чекають на підписання відповідних договорів. Та ще вісім заявок на участь в програмі від банків перебувають  на різних етапах розгляду Фондом», - підкреслив Сергій Марченко.

Нагадаємо, станом на 3 серпня позику в рамках Програми можна отримати в АТ «Ощадбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк», АТ «Укрексімбанк», АТ АКБ «Банк Львів», ПАТ «ПУМБ», АТ «БАНК АЛЬЯНС», АТ «КРЕДОБАНК», ПАТ «БАНК ВОСТОК», АТ «Райффайзен Банк Аваль», АТ «ТАСКОМБАНК», АТ «Альфа-банк», АТ «КБ «ГЛОБУС», АТ «МЕГАБАНК», АТ «ПОЛІКОМБАНК», АТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», а також, відповідно, КредитВест Банк та ОТП Банк.