Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Розпочала роботу фінальна оціночна місія ЄС щодо готовності участі України у міжнародному застосуванні NCTS та приєднання до міжнародних митних конвенцій

23 червня розпочала роботу фінальна оціночна місія Генерального директорату з питань оподаткування та Митного союзу Європейської комісії (DG TAXUD), основним завданням якої є оцінка готовності України приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам, а також застосовувати NCTS* на міжнародному рівні.

«За результатами фінальної оціночної місії ЄС буде ухвалено рішення щодо можливості приєднання України до міжнародних митних конвенцій. Наша задача протягом двох днів продемонструвати готовність до міжнародного застосування процедури спільного транзиту та NCTS. Це надасть безперечну перевагу бізнесу для розвитку зовнішньо економічної діяльності та забезпечить можливість обміну митною інформацією з 35-ти країнами Європи», – повідомив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Важливо зазначити, що станом на червень 2022 року в Україні розгорнуто необхідний технічний функціонал, передбачений режимом спільного транзиту, проведено підготовку персоналу. У системі вже зареєстровано більше 1100 трейдерів, близько 4,5 тисяч працівників митниці, подано більше 5000 декларацій. Уже понад 1 рік працює Служба підтримки з питань NCTS, 13-ти компаніям надано статус фінансового гаранта, а також розпочато надання українським підприємствам спеціальних транзитних спрощень.

Місія триватиме в он-лайн форматі 23 та 24 червня 2022 року. Протягом двох днів експерти DG TAXUD планують оцінити прогрес України, досягнутий з часу проведення попередньої оціночної місії у листопаді 2021 року та проаналізувати виконання наданих раніше рекомендацій щодо застосування спільного транзиту (режиму спільного транзиту).

Оцінка проводитиметься за ключовими напрямами функціонування NCTS та застосування режиму спільного транзиту. Україна має продемонструвати як законодавчо та організаційно застосовується режим спільного транзиту на національному рівні в Україні. 

Зокрема, українською стороною буде представлено наступне: 

1) застосування NCTS митницею відправлення, митницею призначення, та митницею транзиту (після приєднання до Конвенції);

2) склад та організацію роботи національної команди, що займається реалізацією проекту;

3) процеси взаємодії з питань спільного транзиту на різних рівнях;

4) роботу служби підтримки з питань спільного транзиту;

5) процедуру видачі фінансових гарантій фінансовими установами та застосування таких гарантій трейдерами.

Також під час роботи місії буде презентовано план ІТ безпеки функціонування NCTS в Україні, у тому числі, з урахуванням нових викликів, спричинених військовою агресією з боку Росії.

Окрім того, Україна має на меті показати досягнутий рівень готовності до міжнародного застосування процедури спільного транзиту та NCTS у контексті виконання митними органами України на кордоні з європейськими країнами функцій митниць транзиту, як важливої проміжної ланки під час здійснення переміщень товарів між країнами. Одним із принципових аспектів оцінки – це готовність впровадити на території України NCTS Фаза 5 до кінця 2023 року.

_____________

*NCTS (Нова комп'ютеризована транзитна система) – це ІТ продукт, який дає можливість налагодити обмін інформацією про етапи митного оформлення товарів з використанням електронних повідомлень в режимі реального часу та підвищити ефективність використання системи аналізу ризиків. Україна розпочала застосування NCTS з листопада 2020 – спочатку в пілотному режимі, а з 17 березня 2021 розпочато етап національного застосування NCTS. Для переходу до міжнародного застосування NCTS, Україна має приєднатися до Конвенції про процедуру спільного транзиту.