Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Військовий бюджет росії більш ніж у два рази перевищує військовий бюджет України у 2024 році. Підтримка іноземних партнерів критично важлива: Сергій Марченко для Corriere della Sera

В інтерв’ю для італійського медіа Corriere della Sera, Міністр фінансів України Сергій Марченко розповів про потреби України у фінансуванні на 2024 рік та важливість збереження підтримки України міжнародними партнерами. 

Головні тези з інтерв’ю: 

Підтримка Сполучених Штатів є критично важливою для України. Саме тому, ми сподіваємось, що адміністрація США зможе знайти рішення для її збереження. Війна все ще триває, і для успіху нам потрібна допомога. 

Бюджет України на військову кампанія у 2024 році - 40,7 млрд доларів США, росії - 115 млрд доларів США, більш ніж у 2,5 рази більший. Ми спрямовуємо всі доходи держбюджету та внутрішні запозичення на фінансування військової кампанії. Без підтримки наших міжнародних партнерів нам довелося б значно зменшити невійськові видатки. 

Частка військових видатків становить понад 50% від загального бюджету і близько 21% від ВВП на 2024 рік. Наші фінансові потреби у зовнішній допомозі у 2024 році становлять 41 млрд доларів США. 

Підтримка України є в інтересах Заходу, щоб захистити всі інші країни від поширення російської імперіалістичної хвороби. Якщо Україна не вистоїть, росія може напасти на інші країни.

Вдячний Європейській Комісії за пропозицію започаткувати Ukraine Facility на 2024-2027 роки на суму 50 млрд євро. Ми очікуємо, що у найближчі місяці цей механізм буд запущено. 

Причина того, що відбувається на Близькому Сході також у недостатній реакції міжнародної спільноти на війну рф проти України. Якби нам надали достатньо допомоги, щоб перемогти у 2022 році, ми могли б уникнути цієї ситуації на Близькому Сході.