Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко зустрівся з Віце-Президентом Світового банку з питань фінансування розвитку (IDA)

10 квітня 2023 року, під час робочого візиту до Вашингтону, США, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Віце-Президентом Світового банку з питань фінансування розвитку від Міжнародної асоціації розвитку (МАР) та Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) Акіхіко Нішіо.

У зустрічі також взяла участь Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова.

Під час зустрічі сторони обговорили економічну ситуацію в Україні, поточний стан спільних проектів, а також потребу у залученні коштів для швидкого відновлення.

Сергій Марченко відзначив вагомий внесок Світового банку, Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародної асоціації розвитку (МАР) у співпраці з країнами-донорами України.

“Завдяки спільному з Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Міжнародною асоціацією розвитку проекту “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine)”, Уряд України  має змогу в повному обсязі та своєчасно забезпечувати соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету,” - зазначив Сергій Марченко.

Нагадаємо, що від початку дії проекту “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні (PEACE in Ukraine)”, Україна отримала грантів та позик на загальну суму 14 млрд дол. США та 1,2 млрд євро

Під час зустрічі, Міністр фінансів України наголосив на потребі швидкого відновлення. Сторони обговорили можливості розширеного фінансування на 2023 рік з метою залучення додаткових фінансових ресурсів для термінового відновлення критичної, соціальної та транспортної інфраструктури, завдяки запровадженню спеціальної програми відновлення України та реагування на кризу (Special Program for Ukraine's Recovery and Crisis Response - SPURR). 

Програма SPURR впроваджується Міжнародною асоціацією розвитку (МАР), в рамках якої, нагальне відновлення України можливе завдяки залученню додаткового фінансування від донорів, а також монетизації донорських гарантій. 

Сергій Марченко зазначив, що сума збитків зростає з кожним днем, а процес відновлення має розпочатись вже цьогоріч. Згідно звіту «Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України» (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2), який було підготовлено Урядом України, Світовим банком, Європейською Комісією та Організацією Об'єднаних Націй, потреби на швидке відновлення в 2023 році становлять 14,1 млрд доларів США:

“В поточному році вартість швидкого відновлення сягає 14,1 млрд доларів США, з яких 3,3 млрд доларів США вже мобілізовано з держбюджету України. Наразі, ми налаштовані на конструктивну співпрацю з міжнародними партнерами для залучення решти необхідного фінансування, згідно п’яти ключовим пріоритетам, що зазначені в звіті “RDNA2”, а саме: відновлення енергетичної інфраструктури, пошкодженого та зруйнованого житла, гуманітарне розмінування, відновлення критичної та соціальної інфраструктури, а також підтримка малого та середнього бізнесу в Україні”.