Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Ми відкриті до діалогу щодо податкових змін, однак рішення має бути ухвалено до вересня

31 липня відбулася зустріч Уряду з представниками  Ради з підтримки підприємництва в умовах воєнного стану, створеної Президентом з метою консолідації зусиль держави та бізнесу задля збереження й розвитку підприємницького потенціалу України в умовах повномасштабної війни.

У зустрічі взяли участь Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль, Перший віце прем'єр-міністр — міністр економіки Юлія Свириденко, Міністр оборони Рустем Умеров, Міністр фінансів Сергій Марченко, заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей, голова профільного Комітету Данило Гетманцев. 

Разом з представниками бізнесу, членами Ради з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану обговорили урядові пропозиції щодо наповнення державного бюджету за рахунок податків, а також додаткові шляхи підвищення доходів для фінансування оборони на понад 500 млрд грн. 60% з цих коштів підуть на зарплати військовим, 40 % - на зброю, техніку та інші критичні витрати.

Відбувся відкритий та конструктивний діалог щодо  дизайну податкових змін у період дії воєнного стану. Урядова пропозиція передбачає забезпечити три чверті військової потреби за рахунок збільшення внутрішніх запозичень, а також  перевиконання діючих доходів держбюджету у тому числі за рахунок детінізації економіки. І лише одну чверть - за рахунок перегляду деяких податків.

Передані Україні міжнародними партнерами кошти не дозволяють використовувати на фінансування оборони. Тому перекидання коштів з невійськових програм на армію є неможливим. Військові витрати покриваються виключно за рахунок внутрішніх ресурсів.

«Питання забезпечення сектору безпеки і оборони сьогодні в пріоритеті. Ми запропонували способи та готові до дискусії і розгляду всіх позицій, однак маємо у найкоротші терміни напрацювати спільне конструктивне рішення для забезпечення запиту Сил оборони. Рішення має бути ухвалено до вересня», - наголосив Сергій Марченко. 

Представники Уряду, Верховної Ради та бізнесу домовились про подальшу співпрацю, щоб знайти найбільш ефективні додаткові рішення в максимально короткі строки.

Заступниця Міністра фінансів Світлана Воробей активно бере участь у щоденних зустрічах з представниками бізнесу з різних галузей економіки, а також долучається до засідань комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, щоб напрацювати спільне та компромісне рішення щодо джерел наповнення держбюджету як за рахунок перегляду деяких податків, так і додаткових інших заходів.