Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко взяв участь у відкритті німецької Національної платформи з відбудови України

В понеділок, 27 березня, Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у заході, присвяченому відкриттю німецької Національної платформи з відбудови України (der nationalen Plattform Wiederaufbau der Ukraine), що організована Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

У заході також взяли участь Державний секретар Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини Йохен Фласбарт, Керівник департаменту Федерального міністерства економіки та кліматичних дій Німеччини Домінік Шніхельс, а також представники муніципалітетів, бізнесу, наукових кіл та громадянського суспільства Німеччини.

Метою даного заходу стало обговорення потенційного внеску Німеччини у післявоєнну  відбудову України, а також розгляд варіантів можливої співпраці в рамках Багатосторонньої координаційної платформи донорів для України (Multi-Agency Donor Coordination Platform of Ukraine).

“Ми налаштовані на те, щоб створити комфортні умови для залучення приватних інвестицій і структурувати їх найкращим чином. Йдеться не про одне просте рішення, а про створення “здорового” середовища в Україні, аби міжнародний бізнес хотів інвестувати. Ми маємо почати відновлення України вже зараз. Для цього потрібна максимальна синхронізація допомоги від усіх партнерів. Ми розраховуємо на активну участь у цьому процесі міжнародної спільноти, зокрема, Німеччини”, - зазначив Сергій Марченко.

Міністр фінансів України Сергій Марченко подякував Уряду Німеччини за значну підтримку, яка надається від початку повномасштабної війни - майже 1,6 млрд доларів США фінансової допомоги, наданої Німеччиною у 2022 році, стали важливим внеском у фінансування дефіциту державного бюджету. Він також відзначив важливість продовження такої підтримки, особливо в частині відновлення та відбудови.

Також Міністр фінансів озвучив масштаби втрат і збитків, які були завдані Україні війною, і оцінені у спільному звіті, підготовленому Урядом України, Світовим банком, Європейською комісією та ООН - “Друга швидка оцінка завданої шкоди та потреб на відновлення України” (Second Ukraine Rapid Damage and Needs Assessment - RDNA2).

В ході виступу Міністр зазначив 5 ключових пріоритетів першочергового швидкого відновлення у 2023 році, зокрема:

  • Відновлення енергетичної інфраструктури;

  • Гуманітарне розмінування (в Україні заміновано понад 250 тисяч кв. км – це територія більша за Велику Британію. На першочергове розмінування у 2023 році потреби становлять 0,4 млрд доларів США);

  • Відновлення пошкодженого та зруйнованого житла;

  • Відновлення критичної та соціальної інфраструктури (в Україні зруйновані чи пошкоджені сотні мостів, тисячі кілометрів доріг, лікарні та навчальні заклади, в багатьох регіонах пошкоджене водо-, тепло- та газопостачання);

  • Підтримка малого та середнього бізнесу (зусилля будуть направлені на страхування військових ризиків для потенційних інвесторів, державно-приватного партнерства, допомогу із фінансуванням проектів підтримки малого та середнього бізнесу, який забезпечує велику кількість робочих місць).

Вартість відбудови сягатиме сотні мільярдів доларів, у тому числі першочергових на 2023 рік - понад 14 млрд доларів США.

Довідково

Платформа з відбудови України має на меті посилити внесок Німеччини у відбудову шляхом надання можливості представникам муніципалітетів, бізнесу, наукових кіл та громадянського суспільства, що знаходяться в Німеччині, дізнатися про відбудову в Україні, брати участь у цільових заходах та спілкуватися один з одним. Вона спрямована на підвищення прозорості, ефективності та результативності ініціатив з відбудови України. 

Платформа покликана спиратися на вже налагоджені німецько-українські відносини та на зусилля з відбудови українського уряду та спільноти партнерів з розвитку.