Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко взяв участь у шостому засіданні Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України

Сьогодні, 26 вересня, відбулось шосте засідання Керівного комітету міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України. 

У засіданні взяли участь Міністр фінансів України Сергій Марченко, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, Перший віце-прем'єр-міністр України Юлія Свириденко, радник Білого дому з національної безпеки з міжнародної економіки Майкл Пайл, спеціальний представник Президента США з відновлення України Пенні Пріцкер від Сполучених Штатів, Генеральний директор з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Коопман від Європейської Комісії, а також представники країн G7, Європейської Комісії та міжнародних фінансових організацій.

Під час зустрічі сторони обговорили результати роботи Платформи у мобілізації фінансових ресурсів на пріоритетні видатки держбюджету України та відновлення, потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік, а також стан впровадження реформ, визначених у співпраці з міжнародними партнерами.

Сергій Марченко подякував колегам за спільні зусилля з координації та консолідації ресурсів для України та поінформував про поточний стан фінансової системи:

“Уряд України продовжує підтримувати макроекономічну стабільність в умовах воєнного стану. Податкові надходження до державного бюджету повернулися до довоєнного рівня. Потужна та стабільна фінансова підтримка міжнародних партнерів у розмірі 32,7 млрд доларів США, яка вже надійшла у 2023 році, дозволяє нам забезпечувати бюджетне фінансування критично важливих соціальних та гуманітарних видатків”.

Міністр фінансів також наголосив на необхідності продовження зовнішньої фінансової підтримки на наступний рік. Прогнозована, стабільна та ритмічна бюджетна допомога має вирішальне значення в умовах збройної агресії рф. Передбачається, що українська економіка у 2024 році продовжить функціонувати в умовах безпрецедентних безпекових викликів. 

“Бюджет у наступному році, як і у поточному, буде мати пріоритет оборони та безпеки. Ми фінансуємо нашу армію власним коштом. І розраховуємо на допомогу наших партнерів, зокрема у рамках Платформи, у фінансуванні соціальних та гуманітарних видатків. Дефіцит бюджету на 2024 рік оцінюється у близько 43 млрд доларів США”, — зазначив Сергій Марченко. 

Сторони також обговорили реалізацію  програми розширеного фінансування МВФ на 2023-2026 роки загальним обсягом 15,6 млрд доларів США та започаткування ініціативи ЄС Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на наступні 4 роки. Зазначені програми передбачають виконання Україною погоджених сторонами структурних та секторальних реформ. 

Також Сергій Марченко зауважив, що пріоритетом Уряду України є забезпечення ефективного, підзвітного та прозорого використання донорських коштів.