Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко під час Митної платформи Україна-ЄС 2022: застосування NCTS посилює безпеку митних перевезень та сприяє розвитку міжнародної торгівлі

5 жовтня у Києві відбулася «Митна платформа: Україна-ЄС 2022» на тему: «Початок дії в Україні процедури спільного транзиту (NCTS), євроінтеграція та безпека в умовах російської збройної агресії у центрі Європи», присвячена запуску "митного безвізу" – початку дії Конвенції про процедуру спільного транзиту (NCTS).

«Важливо усвідомити, що Україна за підтримки міжнародних партнерів здійснила неймовірну справу в найкоротші строки: 25 серпня цього року Україна отримала офіційне запрошення приєднатися до двох митних конвенцій та міжнародного застосування NCTS, яке вже прийнято називати "митним безвізом". А вже 1 жовтня "митний безвіз" для України запрацював: перші вантажі перетнули кордон України в обох напрямках за процедурою спільного транзиту NCTS», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко під час відкриття заходу.

Також у ході роботи першої платформи Міністр фінансів України  висвітлив актуальність Конвенції про процедуру спільного транзиту NCTS у контексті розвитку міжнародних перевезень та підвищення безпеки перетину державного кордону в умовах воєнного стану.

«Виклики війни, яка зараз відбувається у центрі Європи, об’єднали Європейську Комісію та дружні країни для підтримки євроінтеграційних процесів України, зокрема, у митній сфері. У цій ситуації застосування Україною NCTS розширює обмін митною інформацією, посилює систему аналізу ризиків, забезпечує визнання наших форм митного контролю митними органами інших країн. Все це посилює безпеку митних перевезень та сприяє розвитку міжнародної торгівлі в Європі. Україна докладає усіх зусиль для відновлення своєї економіки з урахуванням векторів змін у світовій економіці, щоб український бізнес зайняв в ній достойне місце», – наголосив Сергій Марченко.

«Ніколи зв’язки між Україною та ЄС не були настільки тісними, як сьогодні. Крок за кроком Україна просувається далі шляхом, який приведе її до вступу до нашого Союзу. Хочу привітати Україну з приєднанням до Конвенції про спільний транзит, а це означає, що процедури митного транзиту з ЄС стали набагато простішими та ефективнішими. Я впевнений, що це не тільки сприятиме, а й фактично прискорить торгівлю між ЄС та Україною. Ми будемо тісно співпрацювати з українською владою, щоб ця можливість принесла максимальну користь у найближчі місяці та роки», – повідомив комісар Євросоюзу з економіки Паоло Джентілоні.

Про досвід синхронізації роботи парламенту та Уряду, законодавчу підтримку вступу України до митних конвенцій розповів народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

«Імплементацію до українського законодавства сукупності всіх норм для приєднання до NCTS здійснено протягом останніх місяців завдяки злагодженій та інтенсивній роботі всіх гілок влади та міжнародних партнерів. Хочу нагадати, що "митний безвіз" ми наближаємо з 2016 року, але реальні кроки розпочалися з 2019 року.  Ми поставили собі амбітну мету: в грудні 2024 року – членство в ЄС. І на цьому шляху всі наші дії з імплементації законодавства ЄС мають відбуватися саме в такому темпі і саме в такому форматі, як це відбувалося з "митним безвізом". Це чудовий приклад, а також унікальна можливість для бізнесу», – акцентував Данило Гетманцев.

Підсумовуючи роботу «Митної платформи Україна-ЄС 2022» заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук підкреслив питання пріоритетності митного напряму в євроінтеграційних процесах, а також висловив подяку міжнародним партнерам, зокрема інституціям, проектам підтримки, експертам Європейського Союзу та країн-членів Конвенцій, міжнародним партнерам з інших країн, які допомагали і допомагають трансформувати українську митницю до європейських стандартів.

«У найближчих планах Мінфіну – завершення приведення митного законодавства у відповідність до Митного кодексу ЄС відповідно до Угоди про асоціацію, а в середньостроковій перспективі – підготовка нового Митного кодексу України, який повністю буде ґрунтуватись на положеннях Митного кодексу ЄС. Також ми приділятимемо увагу розвитку митного ІТ», – повідомив Юрій Драганчук.

У роботі «Митної платформи» також взяли участь заступник голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкі, митні аташе посольств країн Європи в Україні, заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов, експерти проектів EU4PFM та RST Мінфіну, представники бізнесу та бізнес-асоціацій.

Окрема панель була присвячена практиці використання процедури спільного транзиту (NCTS) – новому досвіду, можливостям для бізнесу, перспективам, рекомендаціям. Учасники підкреслили важливість приєднання України до "митного безвізу", а також мали можливість обговорити у форматі ofline та online питання трансформації митниці, приєднання до міжнародних конвенцій в умовах дії воєнного стану і перспективи вступу України до ЄС.

Відео заходу можна переглянути на YouTube-каналі Мінфіну за посиланнями:

I ПАНЕЛЬ

Трансформація митниці та приєднання до міжнародних конвенцій в умовах дії воєнного стану – український досвід

IІ ПАНЕЛЬ

Приєднання до конвенції про процедуру спільного транзиту в контексті перспективи вступу України до європейського союзу

IІІ ПАНЕЛЬ

Практика використання процедури спільного транзиту (NCTS): новий досвід, можливості для бізнесу, перспективи, рекомендації