Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: З лютого 2022 року від країн-донорів надійшло близько 73,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки

25 січня Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з тимчасово повіреним у справах Посольства Французької Республіки в Україні Бенжаменом Рорігом. 

Також, у зустрічі взяла участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова. 

Сторони обговорили співпрацю України та Франції у сфері фінансів та відновлення, а також потреби та пріоритетні видатки держбюджету на 2024 рік. 

Міністр фінансів подякував Уряду Франції за всебічну допомогу Україні та зазначив, що завдяки бюджетній підтримці донорів з початку повномасштабної війни, Уряд мав змогу забезпечувати стійке державне управління в Україні та профінансувати у повному обсязі соціальні й гуманітарні видатки держбюджету. Загалом з 24 лютого 2022 року, міжнародні партнери спрямували Україні 73,7 млрд доларів США прямої бюджетної підтримки. 

“Вдячний за допомогу, яку надає Уряд Франції від початку російського повномасштабного вторгнення - це вагомий внесок в стабільність фінансової системи та економіки України. З лютого 2022 року загальна сума бюджетної підтримки від Франції складає близько 400 млн євро”, -  додав Сергій Марченко. 

Також, в контексті обговорення держбюджету України на 2024 рік, Міністр фінансів наголосив, що потреба у зовнішньому фінансуванні складає більше 37 млрд дол США: “Враховуючи суттєву потребу в зовнішньому фінансуванні, Україна розраховує на підтримку, щоб вчасно профінансувати першочергові видатки, а саме соціальну та гуманітарну сферу, адже оборону та безпеку країна повністю фінансує за рахунок внутрішніх надходжень та запозичень. Ритмічне надходження коштів від міжнародних партнерів є необхідним для збереження макрофінансової та економічної стабільності країни”. 

Уряд України працює над забезпеченням належного виконання погоджених з партнерами умов отримання фінансування, що є одним з ключових елементів у відновленні України та її шляху до інтеграції в ЄС.

Зі свого боку, Бенжамен Роріг зауважив, що Уряд Франції солідарний з Україною та продовжує працювати над механізмами для забезпечення її необхідною допомогою, включаючи фінансування програм у сфері охорони здоров'я та відбудови критичної інфраструктури. Також було наголошено, що французький уряд повністю підтримує ініціативу ЄС Ukraine Facility обсягом 50 млрд євро на наступні 4 роки.