Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Доходи державного бюджету зросли на 45% у травні 2023 року порівняно з травнем 2022 року

Сьогодні Міністр фінансів України Сергій Марченко, Урядовий уповноважений з питань управління державним боргом Юрій Буца та Заступниця Міністра фінансів Ольга Зикова взяли участь у Global Official Institutions Conference, організованій BNP Paribas у Парижі.

У заході також взяли участь понад 100 представників міністерств та центробанків, а також міжнародних фінансових організацій та суверенних фондів з усього світу. 

Міністр фінансів України, виступаючи як ключовий спікер панельної дискусії, розповів про стан та перспективи розвитку економіки України, виконання держбюджету в умовах війни та наявні можливості і виклики у відновленні країни.

“У 2023 році ми маємо набагато кращі фінансові результати, ніж рік тому. Завдяки потужній фінансовій підтримці та комплексним заходам, впровадженим Урядом України, ми забезпечуємо збалансованість бюджету та фінансування критично важливих видатків, насамперед у соціальній сфері. Монетарна та фіскальна політики контрольовані. Доходи державного бюджету зросли на 45% у травні 2023 року порівняно з травнем 2022 року”, — зазначив Сергій Марченко.

Водночас Міністр фінансів наголосив, що зовнішня фінансова підтримка продовжує відігравати важливу роль. Міжнародні партнери запевнили Україну у наданні загалом 42,5 млрд доларів США прямої бюджетної допомоги протягом поточного року. 

Станом на сьогодні, Україна отримала близько 22 млрд доларів США зовнішнього фінансування на пріоритетні потреби держбюджету у 2023 році. Також Мінфін України вже активно працює з партнерами над забезпеченням потреб держбюджету у 2024 році.

У контексті відновлення, Сергій Марченко розповів про вже існуючі інструменти залучення коштів на відбудову. Світовий банк створив ефективні механізми для залучення допомоги, такі як трастовий фонд URTF та спеціальна програма SPUR. Європейський інвестиційний банк схвалив Ініціативу ЄС для України - нову схему фінансування реконструкції та відновлення в Україні. ЄБРР створив Антикризовий фонд ЄБРР зі спеціальним фокусом на Україну. 

“Відновлення вимагає комплексного підходу. І, окрім допомоги від МФО та країн-партнерів, для нас важливо залучати приватні інвестиції. Вартість відбудови становитиме сотні мільярдів доларів. Ми зацікавлені в тому, щоб створити умови для залучення приватних інвестицій і структурувати їх найкращим чином. Мінфін України вже активно працює з партнерами над вирішенням цього питання, зокрема для страхування військових ризиків”, — додав Міністр фінансів України.

Також Міністр фінансів поділився враженнями відносно нещодавньої Конференції з відновлення України, яка проходила у Лондоні 21-22 червня.

Сергій Марченко закликав іноземний бізнес інвестувати в Україну та запевнив у готовності Уряду України співпрацювати для забезпечення безпечних та сприятливих умов.