Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: понад $5 млрд прямої бюджетної підтримки Україна отримала від Канади з лютого 2022 року

Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з Міністром з міжнародного розвитку Канади Ахмедом Хуссеном.

У зустрічі також взяли участь заступник Міністра фінансів України Олександр Кава, а також Надзвичайна і Повноважна Послиня Канади в Україні Наталка Цмоць та Надзвичайна і Повноважна Послиня України в Канаді Юлія Ковалів. 

Міністр фінансів висловив подяку уряду Канади за спрямовану підтримку від початку повномасштабної війни.  

“Канада є третьою країною-членом G7 за обсягом спрямованого фінансування – близько 5,1 млрд доларів США. Вдячні канадському уряду за багатосторонню та надважливу підтримку з перших днів російського вторгнення. Канада продовжує зберігати свою чітку позицію щодо фінансової, військової, гуманітарної допомоги, санкцій проти країни-агресора, а також у політичному рішенні G7 щодо використання знерухомлених суверенних активів рф на користь України”, — зазначив Сергій Марченко. 

У 2022 році Україна отримала від Канади близько 1,9 млрд доларів США. У 2023 році Україна отримала понад 1,75 млрд доларів США пільгових коштів, а поточного року до держбюджету було залучено ще понад 1,47 млрд доларів США. 

Канадська делегація висловила свою підтримку щодо спрямування Україні 50 млрд доларів США, які будуть обслуговуватися та погашатись за рахунок майбутніх прибутків від заморожених суверенних російських активів. Сторони погодились, що росія повинна нести відповідальність за скоєні злочини та завдані збитки Україні. Фінансування першочергових потреб, зокрема військових, за рахунок активів рф є одним із таких механізмів. 

Міністр фінансів наголосив на важливості збереження зовнішньої підтримки у наступного року. Водночас Уряд працює над механізмами збільшення внутрішніх надходжень держбюджету. 

Сторони обговорили один із ефективних інструментів мобілізації внутрішніх ресурсів держави, випуск військових облігацій (ОВДП). З лютого 2022 року українці, у тому числі комерційні банки, юридичні та фізичні особи, придбали облігації на загальну суму близько 31 млрд доларів США (станом на 19.08.2024). Зручність механізмів для придбання облігацій, ринкова дохідність та 100% гарантія повернення коштів від держави роблять державні облігації найбільш привабливим інструментом на ринку. 

Зі свого боку канадська сторона висловила готовність співпрацювати у реалізації ініціатив з підтримки фінансової стабільності та у процесі впровадження реформ.