Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

З лютого 2022 року Японія спрямувала $4,6 млрд Україні через проекти Світового банку та JICA: Сергій Марченко під час Японсько-української конференції

Робочий візит Міністра фінансів України Сергія Марченка до Японії розпочався з участі у Японсько-українській конференції з економічного зростання та реконструкції (Japan-Ukraine Conference for Promotion of Economic Growth and Reconstruction - JUCPEGR).

Конференція, організована Урядами України та Японії, Японською федерацією бізнесу (Keidanren), Японською організацією зовнішньої торгівлі (JETRO), має на меті активізувати діалог між урядовцями та представниками бізнесу з обох країн для економічного відновлення України.

На відкритті заходу з промовами виступили Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда. 

Під час обговорення економічно-фінансової співпраці України та Японії, Сергій Марченко розповів про спільні зусилля країн у рамках міжвідомчої Координаційної Платформи донорів України.

“В умовах повномасштабної російської агресії Японія є одним із лідерів у підтримці України в усіх можливих напрямах. Пряма бюджетна допомога – не виняток. Японія вже надала підтримку на суму понад 4,6 млрд доларів США, у тому числі близько 372 млн доларів США - у формі грантів. Ця допомога є життєво важливою для забезпечення економічної та фінансової стабільності України. Я вдячний за продуктивну співпрацю у межах Платформи донорів України, а також за лідерство у консолідації зусиль міжнародної спільноти, яке Японія продемонструвала під час головування в G7 у 2023 році”, — зазначив Міністр фінансів України. 

Кошти від Японії на бюджетну підтримку були залучені через п'ять проектів Світового банку: PEACE in Ukraine, INSPIRE, ARISE, HOPE та Development Policy Loan. А також через Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

Сергій Марченко наголосив, що масштаб викликів, які постали перед фінансовою системою України в умовах війни, є безпрецедентним. За останні десятиліття жоден уряд не переживав такого рівня невизначеність і жодна країна не змогла б впоратися з цим самотужки. Тому міжнародна співпраця продовжує бути ключовим елементом у зусиллях України протистояти агресивній війні рф. Бюджетна допомога, зокрема Японії як одного з найбільших донорів, і надалі залишається важливою для забезпечення пріоритетних державних послуг.  

У 2024 році Україна розраховує залучити 37,3 млрд доларів США від міжнародних партнерів на соціальну та гуманітарну сфери. У перші місяці року Японія є найбільшим донором фінансової допомоги. Загалом у першому кварталі очікується, що допомога сягне близько 2,2 млрд доларів США. Кошти буде залучено через рамкові проекти Світового банку. 

Міністр фінансів також зауважив, що розширення співпраці з Японією, у тому числі державно-приватної, – пріоритет України для ефективного відновлення.

Згідно з останніми оцінками RDNA3 потреби на відбудову становлять майже 486 млрд доларів США, на швидке відновлення – 15 млрд доларів США. 

“Масштабне відновлення вимагатиме міцної та тривалої співпраці Уряду України з приватним сектором. Ми готові спільно працювати, щоб забезпечити сприятливі умови для залучення японського бізнесу. Окрім того, для нас є цінними досвід та експертиза Японії у реалізації проектів із відновлення”, — додав Сергій Марченко.