Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Світовий банк та Мінфін підписали угоду про залучення $200 млн на проект прискорення приватних інвестицій в сільське господарство

Сьогодні Міністр фінансів України Оксана Маркарова та Директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Сату Кахконен підписали Угоду про позику між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо проекту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство України», сума позики за яким складає 200 млн дол США.

Залучення позики дозволить створити та ввести у загальний доступ Державний аграрний реєстр, провести інвентаризацію земель державної власності та внести відомості про них до Державного земельного кадастру, розробити методологію розробки планів землекористування для об'єднаних територіальних громад, провести супутникове картографування території України, посилити систему державного контролю на державному кордоні України з урахуванням вимог ЄС та найкращих світових практик, розробити та ввести в експлуатацію інтерактивну інформаційну систему про безпечність харчових продуктів та вимог ринків експорту, створити автоматизовану систему для оповіщення усіх сторін щодо змін у Державному земельному кадастрі, підвищити обізнаність власників та користувачів земельних ділянок щодо прав на землю та способів їх захисту.

«Сільське господарство й український агробізнес загалом – це одна з ключових точок для підвищення продуктивності виробництва, підтримки економічного розвитку, і збільшення темпів зростання ВВП, що особливо важливо для нас як для Міністерства фінансів, - сказала Оксана Маркарова. - Україна, яку колись називали житницею Європи і яка зараз має потенціал стати глобальним постачальником продуктів для світу, потребує таких проектів, як цей, зокрема, для підготовки земельної реформи і прозорого відкриття ринку землі. Упевнена, його успішна реалізація стане хорошим прикладом для наступних проектів з іншими МФО, що дозволить нам збільшувати кількість інструментів для участі приватного бізнесу у розвитку агросектору».

Проект буде реалізовано рамках Стратегії сприяння залученню приватних інвестицій у сільське господарство на період до 2023 року, схваленої розпорядженням КМУ від 5 липня 2019 р. № 595. Він має на меті підтримати зусилля Уряду України, зокрема Мінагрополітики, Мінрегіону, Мін‘юсту, Держгеокадастру, Держспоживслужби, спрямовані на створення сприятливого середовища для приватних інвестицій, зокрема малих і середніх підприємств, в секторі сільського господарства та агробізнесу.