Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна запускає нову Дорожню карту з імплементації Плану дій BEPS з метою посилення зусиль у сфері наближення податкової системи до міжнародних податкових стандартів

10-12 липня 2023 року заступник Міністра фінансів Світлана Воробей очолила делегацію України на 15-му пленарному засіданні Інклюзивної платформи ОЕСР/G20 з питань боротьби з розмиванням податкової бази й виведенням прибутку з-під оподаткування (Inclusive Framework on BEPS) у Конференц-центрі ОЕСР у Парижі, Франція.

На заході заступник Міністра зустрілася з Директоркою Центру податкової політики та адміністрування ОЕСР Манал Корвін. В ході зустрічі Світлана Воробей повідомила про прогрес, досягнутий Україною у впровадженні міжнародних стандартів у період 2017-2022 років, та домовилася про посилену співпрацю та підтримку з боку Секретаріату ОЕСР на період 2023-2025 років.

Україна є членом Inclusive Framework on BEPS з 2017 року і в період 2017 - 2022 років скористалася Вступною програмою та взяла участь у кількох заходах з розбудови потенціалу для підтримки імплементації Плану дій BEPS, що призвело до значного вдосконалення законодавства та послідовного застосування міжнародних податкових стандартів в Україні.

Ці зусилля зменшили кількість випадків ухилення від сплати податків, одночасно покращуючи інвестиційний клімат шляхом послідовного впровадження та застосування міжнародних стандартів.

Під час цієї зустрічі заступник Міністра підписала оновлену Дорожню карту з імплементації Плану дій BEPS, яка ґрунтується на попередній роботі, проведеній з 2017 року, та окреслює плани подальшої підтримки Секретаріату ОЕСР у процесі імплементації низки інших заходів BEPS, а також плани щодо проведення заходів з розбудови потенціалу для забезпечення ефективного застосування та адміністрування відповідних міжнародних стандартів.

Дорожня карта визначає пріоритетні заходи на період 2023-2025 років і має на меті допомогти Україні у вирішенні нових та специфічних викликів, що виникають у зв'язку з поточними обставинами, спричиненими російським вторгненням та триваючою агресивною війною, а також активізувати зусилля щодо приведення податкової системи у відповідність до міжнародних податкових стандартів. Це також має стратегічне значення в очікуванні значних прямих іноземних інвестицій, пов'язаних з періодом відновлення та відбудови.

Впровадження заходів BEPS та пов'язані з ними заходи з розбудови потенціалу також є важливою частиною Програми для України, погодженої ОЕСР та Урядом України 7 червня 2023 року, яка підтримає порядок денний реформ, відновлення та відбудови в Україні та допоможе Україні посилити свої прагнення щодо вступу до ОЕСР та Європейського Союзу.

Під час 15-го пленарного засідання Україна разом із 137 членами Інклюзивної платформи BEPS погодила Підсумкову заяву щодо двокомпонентного рішення (Two‐Pillar Solution) для вирішення податкових проблем, пов'язаних з цифровізацією економіки, визнавши значний досягнутий прогрес і дозволивши країнам та юрисдикціям рухатися далі в історичній, масштабній реформі міжнародної податкової системи.

Підсумкова заява містить пакет рішень, розроблених Інклюзивною платформою для вирішення решти елементів двокомпонентного рішення (Two‐Pillar Solution):

  • Текст багатосторонньої конвенції (MLC), розроблений Інклюзивною платформою, яка дозволяє юрисдикціям перерозподіляти та реалізувати внутрішнє право на оподаткування частини залишкового прибутку міжнародних груп компаній  (Сума А Компоненту 1 (Amount A Pillar One);
  • Погоджену структуру для спрощеного та впорядкованого застосування принципу "витягнутої руки" до базової маркетингової та дистриб'юторської діяльності всередині країни (Сума В Компонента 1 (Amount B Pillar One));
  • Правило Subject-to-Tax Rule (STTR) разом із механізмом його імплементації, який дозволить країнам, що розвиваються, оновити двосторонні податкові угоди, щоб "повернути" податкові надходження від певних внутрішньогрупових доходів, якщо такі доходи підлягають низькому або номінальному оподаткуванню в іншій юрисдикції.