Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна звернулася до країн-членів та спостерігачів FATF з проханням підтримати її пропозицію щодо внесення Росії до чорного списку та виключення її з FATF

Міністр фінансів України Сергій Марченко звернувся до 37 міністрів фінансів країн-членів та спостерігачів Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) з проханням розглянути можливість виключення  Російської Федерації з FATF та включення її до «чорного списку» FATF. Причиною цього є грубе порушення Росією загальних принципів FATF, недотримання стандартів FATF та її вплив на безпекову ситуацію в Україні та світі.
Останні події вказують на те, що Російська Федерація зловживає своїм становищем члена FATF, не дотримується стандартів цієї організації. Крім того, Росія підриває глобальні зусилля щодо запобігання фінансуванню тероризму, поширенню зброї масового ураження та відмиванню грошей. 
Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну та добре задокументованих військових злочинів, які російські війська вчинили в Україні, низка міжнародних інституцій виключила Росію зі свого членства. 
Враховуючи роль FATF у дотриманні глобальних правил боротьби з фінансовими злочинами, а також потужні інструменти FATF для забезпечення дотримання верховенства права, очікується, що FATF повинна зайняти більш активну та конструктивну позицію, щоб реагувати на систематичні та кричущі дії Росії порушення міжнародного права.
Виключення Росії з FATF та її подальше включення до чорного списку також сприятимуть глобальним зусиллям щодо припинення кровопролитної війни у Європі, яка була розпочата Росією і вже призвела до переміщення понад 10 мільйонів людей та загибелі тисяч мирних українців, у тому числі дітей.
Внесення Росії до чорного списку FATF не дозволить російському режиму оминути міжнародні санкції, введені проти неї у зв'язку з її жорстоким вторгненням в Україну, через існуючі лазівки.
Напад Росії на Україну та подальші численні військові злочини вже зробили Росію державою з високим ризиком для інвестицій та бізнесу, проте багато кампаній продовжують співпрацювати з агресором. Списки FATF є важливим орієнтиром для багатьох підприємств та інвесторів, коли вони оцінюють ризики роботи з тією чи іншою країною. Якщо Росія буде включена до чорного списку FATF, ризики продовження ведення бізнесу з Росією зростуть, що зробить її менш привабливою для глобального бізнесу. Це також ускладнить торгівлю з Росією та допоможе позбавити російську військову машину фінансування.
«Росія підірвала принципи та стандарти FATF, використовуючи свою фінансову та банківську систему для фінансування терористичних організацій. Вона підтримала Сирію та Північну Корею - держави-спонсори тероризму (за визначенням США). Вона почала варварський напад на Україну, використовуючи різні організації, у тому числі визнані терористичними багатьма цивілізованими державами. Росія також сприяла поширенню зброї масового ураження серед держав-спонсорів тероризму, створюючи значні ризики для глобального миру та безпеки», – зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.
«Не можна дозволити злу зловживати міжнародними системами для своїх нападів. Ми зобов'язані підтримувати верховенство права та міжнародний порядок. Тому ми закликаємо країни-члени FATF підтримати ініціативу України, щоб FATF залишалася потужним інструментом у запобіганні фінансування тероризму та відмиванню грошей у світі», – додав він.