Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримає 4,2 млрд євро від ЄС в рамках фінансового інструменту Ukraine Facility. Рада ЄС схвалила рішення

Рада Європейського Союзу схвалила виділення Україні макрофінансової допомоги на суму 4,2 млрд євро у межах фінансового інструменту Ukraine Facility. 

Кошти буде спрямовано на першочергові соціальні та гуманітарні видатки державного бюджету. 

“Вдячний Європейському Союзу за позитивну оцінку проробленої Урядом роботи та за розуміння потреб України. ЄС є найбільшим донором зовнішнього фінансування з 24 лютого 2022 року. Міжнародна допомога відіграє вирішальну роль у забезпеченні бюджетної ліквідності та збереженні макрофінансової стабільності в умовах невизначеності. Уряд відданий співпраці з партнерами та ефективному і якнайшвидшому впровадженню заходів”, — прокоментував Міністр фінансів України Сергій Марченко. 

Україна виконала усі заходи, визначені Планом України, до кінця другого кварталу, що в свою чергу відкрило можливість отримання відповідного траншу за інструментом. 

Планом України було передбачено дев’ять індикаторів до кінця червня 2024 року. Зокрема, у сфері відповідальності Мінфіну було впровадження низки заходів у бюджетній сфері, управлінні публічними інвестиціями та державному адмініструванні. 

У межах інструменту Ukraine Facility до Держбюджету України вже надійшло 7,9 млрд євро. Очікується, що у 2024 році бюджетна підтримка від ЄС сягне 16 млрд євро. 

Довідково

Мінфін був виконавцем трьох умов за Планом України: 

  • Схвалення Бюджетної декларації на 2025–2027 роки; 

  • Затвердження плану заходів з реалізації Дорожньої карти реформування управління публічними інвестиціями;

  • Схвалення Довгострокового національного стратегічного плану цифрового розвитку, цифрової трансформації та цифровізації Державної митної служби.