Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Україна отримає 200 млн євро від ЄБРР на посилення енергетичної безпеки. Сергій Марченко підписав Договір гарантії

Україна отримає 200 млн євро від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на підтримку НАК “Нафтогаз України” у створенні стратегічних резервів природного газу і підтримку енергетичної безпеки. 

Сьогодні Міністр фінансів України Сергій Марченко та Керуючий директор ЄБРР у справах України та Молдови Арвід Тюркнер підписали відповідний Договір гарантії. 

“ЄБРР є лідером у підтримці ініціатив для забезпечення стабільності функціонування енергетичного сектору України. Вдячний за розуміння нагальних потреб України та ухвалення необхідних рішень. Сьогоднішнє підписання є важливим кроком для посилення енергетичної стабільності України в умовах війни”, — зазначив Сергій Марченко. 

Після підписання Договору сторони провели робочу зустріч щодо стану реалізації спільних проєктів та подальших пріоритетів співпраці. 

Міністр фінансів України привітав Арвіда Тюркнера з призначенням на посаду та висловив готовність до конструктивної співпраці.

Станом на сьогодні на стадії реалізації в державному секторі знаходиться десять спільних з ЄБРР проєктів загальним обсягом 2,1 млрд євро. 

“ЄБРР залишається найбільшим інституційним інвестором України. Завдяки тісній співпраці з Банком ми впроваджуємо проєкти в енергетичному секторі, забезпечуємо підтримку ліквідності ключових підприємств державного сектору економіки, відбудову інфраструктури та роботу бізнесу у приватному секторі”, — зауважив Сергій Марченко.  

З початку повномасштабного вторгнення допомога ЄБРР у всіх напрямах сягнула майже 4 млрд євро. Банк значно збільшив обсяги фінансування України відтоді, як росія розпочала повномасштабну війну, і має намір продовжувати інвестувати в Україну від 1,5 до 2 млрд євро щорічно.  

Під час зустрічі сторонами обговорювались також існуючі та потенційні  механізми для страхування від воєнних ризиків та підтримку з боку ЄБРР ініціатив у цій сфері, зокрема, сприяння розвитку страхування майна від морських воєнних ризиків власниками суден, які використовуються для експорту товарів у різні країни світу з чорноморських портів України.

Сторони зазначили, що пріоритетними сферами для залучення подальших інвестицій залишатимуться підтримка енергетичного сектору, в тому числі інвестиції у відновлювані джерела енергії, відновлення інфраструктури та підтримка приватного приватного сектору.