Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд схвалив рішення про підписання додаткових Угод щодо відстрочення платежів за позиками в рамках спільних проектів з KfW

Сьогодні, 9 грудня на засіданні Уряду було прийнято рішення про підписання ряду додаткових Угод щодо відтермінування платежів за позиками в рамках спільних з Кредитною установою для відбудови (KfW)  інвестиційних проектів.

Зазначене рішення прийнято Урядом України у зв’язку із пропозицією KfW, яка діє на підставі повноважень Уряду Німеччини, внести зміни до чинних угод у рамках виконання Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання питання платежів з обслуговування державного боргу України з метою пом’якшення економічних наслідків агресивної війни, яку веде російська федерація проти України, укладеного Урядом України та країнами-кредиторами 14 вересня 2022 року.

Відповідно до схваленого рішення Міністра фінансів України Сергія Марченка було уповноважено на підписання Додаткової угоди до Індивідуальної кредитної угоди від 10 жовтня 2016 року, спільного листа Кабінету Міністрів України, KfW та НЕК «Укренерго» щодо внесення змін до Окремої угоди до Індивідуальної кредитної угоди, а також Угоди про відстрочення боргу між KfW та Кабінетом Міністрів України на суму 2,9 млн євро.

У рамках зазначених угод погашення та обслуговування позик KfW, залучених для фінансування п’яти інвестиційних проектів, пропонується призупинити до кінця 2022 року та у 2023 році. Сплата сум з погашення та обслуговування позик буде перенесена на 2027-2031 роки та сплачуватиметься 10 рівними частинами.

Це дозволить в умовах воєнного стану зменшити боргове навантаження на Державний бюджет України у частині видатків з обслуговування та погашення державного боргу за кредитними угодами з KfW.

Довідково:

Відповідно до схвалених додаткових угод погашення та обслуговування боргу буде призупинено за кредитами KfW, залученими в рамках п’яти інвестиційних проектів:

  • Реконструкція підстанцій у східній частині України (150 млн євро)
  • Програма з рефінансування заходів підтримки систем кредитування у сільській місцевості (7 млн євро)
  • Підтримка малих і середніх підприємств (10 млн євро)
  • Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1 (17 млн євро)
  • Підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій) (40,5 млн євро)