Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд України схвалив звіт про виконання Державного бюджету України 2022

25 квітня 2023 року Уряд прийняв розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення звіту про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік», проект якого підготував Мінфін.

Військове вторгнення рф на територію України 24 лютого 2022 року та подальше розгортання бойових дій завдали серйозного удару українській економіці, що, безумовно, відобразилося і на бюджетній системі країни.

З перших днів повномасштабної збройної агресії проти України Уряд докладав максимальних зусиль для збалансування фінансової системи країни шляхом переорієнтування бюджету на військові цілі, а також на пошук джерел фінансування постійно зростаючих видатків на військові потреби, забезпечення роботи критичної інфраструктури, здійснення найнеобхідніших соціальних і гуманітарних видатків, спрямованих на підтримку життєдіяльності громадян.

Завдяки щоденній кропіткій роботі всіх гілок влади на міжнародній арені вдалося залучитися підтримкою світових лідерів та отримати суттєву фінансову допомогу як у вигляді грантів, так і у вигляді кредитів, що дозволило збалансувати бюджет країни та закінчити 2022 рік з більш оптимістичними результатами, ніж передбачалося.

Доходи державного бюджету становили 1 трлн 787,7 млрд грн, левову частку яких становили гранти від міжнародних партнерів (481,1 млрд грн, або 26,9 % усієї суми доходів держбюджету за рік).

Видатки державного бюджету у 2022 році сягнули 2 трлн 706 млрд грн, що більше ніж у минулому році на 1 трлн 214 млрд грн та на 80 % більше обсягу видатків, затвердженого законом на початку 2022 року, причому більша частина з них – це видатки на національну безпеку та оборону, обсяг яких у 2022 році становив 1 трлн 537 млрд гривень.

Разом із видатками на оборону Уряд України приділяв значну увагу фінансуванню соціальних видатків, зокрема на виплату різних видів допомоги внутрішньо переміщеним особам. Так, за втрату робочого місця внаслідок війни було здійснено компенсацію в розмірі  6500 грн на загальну суму 30,8 млрд грн у рамках бюджетної програми «єПідтримка». Крім того, використано 53 млрд грн на здійснення допомоги понад 2 млн ВПО для покриття їх витрат на проживання.

Основні підсумки виконання бюджету 2022 року:

  • дефіцит державного бюджету було профінансовано у межах значно нижче встановленого законом граничного показника (факт – 914,9 млрд грн, 17,6 % ВВП при плані 31,7 % ВВП);
  • виділення коштів на оборону та безпеку в обсязі 29,6 % ВВП (у 5,8 раза більше ніж у 2021 році);
  • забезпечення подальшого зростання мінімального розміру заробітної плати, розмірів прожиткового мінімуму й інших видів соціальних виплат та допомог;
  • продовження підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян;
  • надання пільг та субсидій для населення у грошовій формі.

Важливо зазначити, що за проведення успішних операцій з управління державним боргом у 2022 році Україна отримала премію Global Capital Bond Awards 2022 та посіла друге місце в категорії «Найбільш вражаючий емітент з регіону Центрально-Східної Європи». До того ж Україна отримала нагороду IFR Awards 2022 у номінації Financing Package and EMEA Restructuring від «International Financing Review» групи Refinitiv. Міністерство фінансів України стало переможцем Risk Awards 2023 у номінації «Ризик-менеджер року з суверенних активів» від міжнародного авторитетного видання Risk.net.

Сьогодні на засіданні Кабінету Міністрів України також прийнято розпорядження «Про схвалення звіту про виконання Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», яке не було затверджено минулого року у зв’язку із введенням воєнного стану.