Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд затвердив розподіл 10,2 млрд грн додаткової дотації для покриття втрат місцевих бюджетів

Сьогодні, 10 березня, на засіданні Уряду затверджено перший етап розподілу додаткової дотації в обсязі 10,2 млрд грн для 17 обласних бюджетів та 853 бюджетів територіальних громад. Кошти будуть спрямовані для покриття втрат доходів місцевих бюджетів та додаткових витрат на ВПО.

В умовах війни територіальні громади відчули негативний вплив через втрату надходжень до місцевих бюджетів. Особливо це стосується територіальних громад Донецької, Запорізької, Луганської, Харківської та Херсонської областей.

Відповідно до прийнятого акту ці області отримають 7,4 млрд грн, а органи місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях, зможуть отримати додаткове фінансування для ефективного здійснення своїх повноважень та забезпечення першочергових потреб на місцевому рівні.

Загалом у держбюджеті-2023 Міністерство фінансів вперше передбачило додаткову дотацію у розмірі 24 млрд грн з державного бюджету місцевим бюджетам для здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих, тимчасово окупованих та інших територіях України.

Розподіл цієї дотації здійснюється Кабінетом Міністрів України в два етапи: на першому етапі розподіл здійснювався з урахуванням кількості ВПО, що перемістилися після 24.02.2022 для 13 обласних бюджетів та 517 бюджетів територіальних громад обсягом 2,2 млрд грн, та фактичних надходжень до місцевих бюджетів ПДФО для 4 обласних бюджетів та 502 бюджетів територіальних громад у розмірі 7,9 млрд грн.

На другому етапі розподіл додаткової дотації буде здійснюватися щокварталу між місцевими бюджетами з урахуванням фактичних надходжень до місцевих бюджетів ПДФО. Це дасть можливість спрямувати кошти тим громадам, у яких надходження у поточному році зменшаться у порівнянні з минулим роком.