Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Заява Мінфіну щодо схваленого законопроєкту, яким надається право Уряду ухвалювати рішення про мораторій на виплати за зовнішнім комерційним державним та гарантованим державою боргом

Сьогодні, 18 липня, Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроєкт, яким передбачено надання права Уряду ухвалювати рішення про мораторій на виплати за зовнішнім комерційним державним та гарантованим державою боргом. Прийняття цього законопроєкту надає Кабінету Міністрів України право за необхідності призупинити виплати за визначеними інструментами зовнішнього комерційного державного та гарантованого державою боргу відповідно до параметрів, встановлених програмою МВФ.

Прийняття законопроєкту є необхідним технічним рішенням, яке надає Уряду гнучкість перед досягненням принципової угоди про реструктуризацію з власниками державного та гарантованого державою зовнішнього комерційного боргу України. Зокрема, одна з серій єврооблігацій в обігу із погашення в 2026 році має запланований купонний платіж 1 серпня в сумі 35 мільйонів доларів США. Прийняття законопроєкту дозволить Україні призупинити виплати за цим конкретним інструментом до узгодження умов його реструктуризації з інвесторами та їх юридичного оформлення.

Протягом останніх двох місяців Україна активно веде переговори з інвесторами щодо реструктуризації зовнішнього комерційного державного та гарантованого державою боргу в рамках програми МВФ та за підтримки офіційних кредиторів і всі сторони налаштовані досягти згоди в необхідні строки.