Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Зелене світло "митному безвізу” – Україна передала європейській стороні необхідні інструменти для приєднання

Сьогодні, 31 серпня 2022 р., українська сторона передала європейській стороні необхідні інструменти для приєднання до Конвенції про процедуру спільного транзиту та Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарами.

Цій події передувала цілеспрямована митна політика та консолідовані зусилля української влади й бізнесу для розгортання NCTS на локальному рівні, а також для успішного проходження двох оціночних місій Європейської Комісії (ЄК). Окрім того, виклики війни у центрі Європи об’єднали ЄК та дружні країни для підтримки євроінтеграційних процесів України, зокрема, у митній сфері. У результаті, 25 серпня 2022 р. 35 країн – учасниць міжнародних митних конвенції офіційно запросили Україну приєднатися до європейської родини спільного транзиту та спрощень у транскордонній торгівлі.

«Міжнародне застосування NCTS, у доповнення до реінжинірингу програми АЕО та системи митних спрощень, – це основний інструмент для швидкого проходження товарів через митницю зі збереженням безпеки на кордоні під час війни. З приєднанням до міжнародних митних конвенцій та запуском відповідних законодавчих змін Україна виконає 81% своїх зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС у митній сфері. Досягнення у міжнародній митній політиці суттєво наближають Україну як країну-кандидата до вступу в ЄС», – підкреслив заступник Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції Юрій Драганчук.

Напередодні, 30 серпня, Президент України Володимир Зеленський підписав Закони, що дозволяють розпочати міжнародне застосування NCTS та розширити систему митних спрощень:

«Ці ключові політичні рішення в контексті приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту ухвалювалися всіма країнами-партнерками надзвичайно оперативно, все відбулося буквально упродовж останнього місяця. Для нас дуже важлива як солідарність, яку виявляють країни Конвенції, так і їх безпосередня підтримка, яка допомагає Україні послідовно виконувати всі необхідні дії для запровадження європейських митних процедур», – зазначив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов.

З приєднанням України до Конвенції український бізнес отримає нові можливості:

  • працювати за принципом «один транспортний засіб – одна декларація – одна гарантія» та прискорити проходження товарів через митний кордон України;
  • користуватися перевагами та спрощеннями спільного транзиту, які має бізнес у 35-ти країнах Конвенції та які складають повну картину митних спрощень разом із тими, які були вже надані в межах програми АЕО у 2019 р.;
  • ширший допуск до спрощень навіть без статусу АЕО, а також можливість застосовувати знижені ставки мита на сировину для виробництва на внутрішній ринок, ширші можливості попередніх рішень тощо.

«Політичне рішення 35-ти країн запросити Україну до Конвенції про процедуру спільного транзиту є оцінкою зусиль України та визнанням великого прогресу, досягнутого для запровадження процедури спільного транзиту. Це спонукає Євросоюз продовжувати допомогу на митному *напрямі*», – повідомив міжнародний експерт з питань митниці Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM) Вітяніс Алішаускас.

«Міжнародне застосування NCTS разом із реінжинірингом програми митних спрощень дає старт розвитку в Україні митних хабів та ринку фінансових митних послуг, заохочує бізнес до детінізації прибутку, відкриває нові можливості на міжнародному ринку для багатьох галузей української економіки. Це еволюція у митній сфері, яка має замінити відносини контролюючого органу з бізнесом на взаємну співпрацю під девізом «безпека та партнерство». Лише такий формат дасть одночасно безпеку кордону та підтримку економіки», – розповіла радник заступника Міністра фінансів України, координатор митних реформ Офісу підтримки реформ при Мінфіні Оксана Ніканорова.

З інформацією щодо нових можливостей, які надає спільний транзит бізнесу, можна ознайомитись на офіційних вебсайтах Мінфіну та Держмитслужби.

Презентацію можна завантажити за посиланням.