Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У серпні зовнішня бюджетна підтримка сягає $8,4 млрд. Понад 65% фінансування надійшло у грантовій формі

У серпні 2024 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло близько 8,4 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Із них 5,5 млрд доларів США – гранти, 2,9 млрд доларів США – пільгове фінансування. Таким чином, понад 65% залучених коштів надійшли на безповоротній основі.

Серед донорів: 

  • ЄС – 4,5 млрд доларів США (пільгове фінансування, грант);

  • США – 3,9 млрд доларів США (грант).

Кошти від ЄС – перший регулярний транш (той, який надається за виконання умов) у межах інструменту Ukraine Facility. Фінансування складається з кредиту – 2,9 млрд доларів США, гранту – 1,6 млрд доларів США. 

Грант від США Україна отримала через проєкт Світового банку PEACE in Ukraine. Кошти мають цільове призначення і спрямовуються на заробітну плату вчителям, співробітникам служб швидкого реагування (ДСНС), працівникам державних органів, першочергові соціальні видатки.

Загалом у 2024 році зовнішнє фінансування сягає 24,5 млрд доларів США, із яких 6,6 млрд доларів США – гранти. Допомога від початку повномасштабної війни – 98 млрд доларів США. Міжнародна підтримка спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків Державного бюджету України, в той час як всі внутрішні ресурси Мінфін спрямовує на сектор безпеки й оборони.

Міністерство фінансів України віддано підзвітності та ефективності використання допомоги від партнерів. З цією метою Міністерство фінансів у співпраці зі Світовим банком і партнерами з розвитку, а також з ЄС забезпечують прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування. Детальніше за посиланням.