Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

FATF розширила обмеження щодо участі росії в цій організації та засудила російське вторгнення в Україну

Ґрунтуючись на безпрецедентному засудженні росії з боку FATF у червні, FATF знову засудила війну росії проти України та вжила подальших заходів для обмеження членських переваг рф, включаючи обмеження її можливості брати участь у роботі FATF і заборону участі у регіональних групах як члена FATF.

Група з розробки фінансових заходів з відмивання грошей (FATF) за підсумками свого пленарного засідання 20-21 жовтня прийняла відповідну Заяву, щодо членства росії. Після заяв, опублікованих у березніквітні та червні 2022 р., FATF повторює, що всі держави повинні бути пильними щодо можливих ризиків від обходу заходів, застосованих до росії з метою захисту міжнародної фінансової системи.

Мінфін цінує зусилля FATF із забезпечення цілісності та безпеки міжнародної фінансової системи, а також чітку позицію щодо засудження російського вторгнення в Україну і сподівається на подальші рішучі, потужні та чіткі кроки FATF, спрямовані на припинення державою-агресором та державою-терористом своїх злочинних дій.

Росія за допомогою маніпуляцій та формальних посилань на процедурні документи FATF, продовжує імітувати виконання відповідних міжнародних стандартів. Водночас її дії прямо свідчать про порушення нею заборон фінансування тероризму та режиму нерозповсюдження зброї масового ураження. Неспровокована незаконна агресія росії проти України явно суперечить Мандату, принципам та зобов’язанням FATF.

Незважаючи на міжнародні санкції, росія продовжує співпрацювати з країнами, включеними до "чорного списку FATF", зокрема Іраном та Північною Кореєю, а також із терористичними організаціями.

Мінфін спільно з Держфінмоніторингом вживає заходи з метою подальшої ізоляції росії у сфері фінансового моніторингу та закликає інші держави надати допомогу в цьому процесі і підтримати остаточне виключення росії з FATF і включення її до чорного списку.

Довідково

Група з розробки фінансових заходів з відмивання грошей  – міжурядова організація, яка займається встановленням світових стандартів у сфері протидії відмиванню злочинних доходів та фінансуванню тероризму. Вона здійснює оцінки відповідності національних систем цим стандартам. Її заснували у 1989 році, штаб-квартира знаходиться у місті Париж. Пленарне засідання FATF під час якого приймаються рішення, проводиться тричі на рік.