Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: Експерти SIGMA високо оцінили прозорість бюджетного процесу, казначейське управління, відповідність бухобліку міжнародним стандартам

Нещодавно під час засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління було представлено моніторинговий звіт програми SIGMA.

SIGMA - це спільна програма Організації економічного співробітництва та розвитку і Європейського Союзу, діяльність якої спрямована на вдосконалення державного управління та покращення підходів до розробки та впровадження реформ, включаючи належне визначення пріоритетності, послідовності та бюджетування.

Третина індикаторів за напрямом «Управління державними фінансами» були оцінені на високому рівні (4 бали з 5 можливих), а інші 11 на відносно середньому рівні, що є непоганим результатом з урахуванням безпрецедентних викликів воєнного часу для державних фінансів.

Також у блоці «Стратегічні засади» оцінювались спільні зусилля Мінфіну та СКМУ щодо координації та реалізації двох ключових Стратегій - Стратегії реформування державного управління та Стратегії реформування системи управління державними фінансами. І по 2-м з 4-х  індикаторів цього блоку було отримано високі бали: «Якість стратегічних засад»; «Підзвітність та координація».

У результаті звіту було відзначено ефективну організованість та прозорість бюджетного процесу, високу якість казначейського управління грошовими коштами, належний рівень управління фіскальними ризиками, відповідність національних стандартів бухгалтерського обліку міжнародним стандартам, високий рівень нормативного забезпечення системи внутрішнього контролю та аудиту, прозорість публічних закупівель, інституційну базу публічних закупівель в Україні.

За результати проведеної оцінки Уряд має можливість підвищити окремі індикатори, які стосуються: управління державним боргом, відновлення середньострокового бюджетного планування, функціонування в державних органах системи внутрішнього контролю, гармонізації законодавства у сфері публічних закупівель України з Директивами ЄС.

Реалізацію низки заходів у сфері управління державними фінансами, які в подальшому матимуть вплив на оцінку SIGMA, розпочато ще у 2023 році, зокрема:

  • відновлено середньострокове бюджетне планування та розпочато роботу над підготовкою Бюджетної декларації на 2025-2027 роки. Наразі вже затверджено орієнтовний план заходів Мінфіну та головних розпорядників коштів із забезпечення складання Бюджетної декларації на 2025–2027 роки та проекту Державного бюджету України на 2025 рік;

  • прийнято низку важливих змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення передбачуваності бюджетної політики та посилення боргової стійкості;

  • відновлено проведення оглядів витрат державного бюджету, завершено проведення оглядів у 5 сферах. Триває робота з удосконалення процесу проведення оглядів витрат державного бюджету, їх повноцінної інтеграції у бюджетний процес;

  • схвалено Середньострокову стратегію управління державним боргом на 2024–2026 роки та Дорожню карту реформування управління публічними інвестиціями.

  • продовжується реалізація кроків з подальшого розвитку системи державного внутрішнього фінансового контролю;

  • продовжується удосконалення національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку в державному секторі відповідно до міжнародних стандартів.

 Довідково:

Система управління державними фінансами є одним із ключових компонентів системи державного управління, і в 2023 році вона вперше була включена до оцінки SIGMA.