Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: підписано 1000-ний договір у рамках Державної програми «Доступна іпотека 7%»

Сьогодні, 03 листопада 2021 р., відбулось підписання 1000-ного договору в рамках Державної програми «Доступна іпотека 7%».

1000-ними учасниками програми стали подружжя з Києва – підприємець Олександр та Віра, яка працює медичною сестрою в одній із столичних лікарень. Сім’я придбала нову квартиру в житловому комплексі відомого забудовника, отримавши іпотечний кредит у банку «Глобус».

«Власна квартира – це для нас не лише здійснення мрії, але й новий етап життя. Звичайно, ми задоволені: 7% – це той відсоток, який ми можемо собі дозволити сплачувати. Це дешевше, ніж орендувати квартиру. Банк швидко розглянув наші документи і дав позитивну відповідь. Дякуємо за таку чудову можливість», – поділилися враженнями подружжя.

На сьогодні, у рамках «Доступної іпотеки 7%» підписано 1000 кредитних договорів на загальну суму 864,36 млн грн. Загалом до уповноважених банків надійшло 1423 заявок на загальну суму 1 240,29 млн грн. Щотижневий розвиток програми – від 4%.

«Щойно підписана тисячна угода Доступної іпотеки 7%. Але програма не стоїть на місці й ми знаємо, що на цьому тижні має бути підписано ще більше іпотечних договорів. Окрім того, кількість звичайних іпотечних кредитів у поточному році збільшилась майже втричі порівняно з минулими роками. Це говорить про відновлення іпотечного ринку, який, фактично перебував у «замороженому» стані після кризи 2008 року. Нещодавно Уряд прийняв зміни до нормативно-правових актів, які розроблені Мінфіном для більшого залучення учасників до програм «Доступна іпотека 7%» і «Доступні кредити 5-7-9».  Тепер ці державні програми стали ще доступнішими для громадян», – розповів заступник Міністра фінансів України з питань євроатлантичної інтеграції, Голова Ради Фонду розвитку підприємництва Юрій Драганчук.

Ініційована Президентом України програма «Доступна іпотека 7%» виконала, і продовжує виконувати одну із важливих своїх місій – запуск іпотечного кредитування та створення можливостей для українців придбати житло на прийнятних умовах. Додаткова мета програми – це удосконалення фінансових послуг для людей, збільшення будівництва, що, в цілому, дає позитивний поштовх для розвитку економіки України.

Програма реалізується Фондом розвитку підприємництва (ФРП) на виконання державних політик, що формує Міністерство фінансів України.

«Тисячний позичальник виявився клієнтом комерційного банку, що є одним з лідерів надання кредитів «Доступної іпотеки 7%». На сьогодні, у рамках цієї Програми ФРП співпрацює з 19-ма провідними банками – як державними, так і комерційними, у тому числі з іноземним капіталом. Програма вигідна, як для позичальників, так і для банків. Ми продовжуємо залучати фінансові установи до співпраці та консультувати їх по вдосконаленню надання послуг населенню», – розповів виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва Андрій Гапон.

Довідково

Державна програма «Доступна іпотека 7%» ініційована Президентом України Володимиром Зеленським для створення умов для забезпечення громадян України житлом.

Програма реалізується ФРП на виконання державних політик, що формує Міністерство фінансів України, згідно з Порядком здешевлення вартості іпотечних кредитів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. №28.

Нещодавно Кабінет Міністрів України прийняв постанову від 21 жовтня 2021 р. № 1106 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29», розроблену Мінфіном.

Зокрема, скасовано вікові обмеження до нерухомого майна (крім об’єктів нерухомості в обласних центрах із чисельністю населення більше 1 млн, що мають бути прийняті в експлуатацію або реконструйовані не раніше ніж протягом десяти років) та збільшено ліміт можливого перевищення площі предмета іпотеки з 20% – до 40% від нормативної площі, яка сплачується позичальником самостійно.

З метою стимулювання будівництва нового житла, Уряд України збільшив на 2 процентних пункти розмір компенсації процентів за іпотечними кредитами для купівлі житлової нерухомості на первинному ринку, що одночасно сприятиме пожвавленню економіки України.

Для участі у Програмі позичальник (фізична особа) має подати заявку будь-якому з уповноважених банків, інформація про які розміщена на веб-сайті Фонду. У разі позитивного рішення уповноваженого банку щодо видачі іпотечного кредиту фізичній особі та її участі у Програмі з можливістю отримання Державної підтримки, відбувається укладання кредитного договору та договору іпотеки (іпотечного договору) між такою фізичною особою та уповноваженим банком. Позичальник сплачує проценти за компенсаційною процентною ставкою, різницю ж між комерційною і компенсаційною ставкою сплачує держава в особі Фонду.

Максимальна сума іпотечного кредиту, передбачена Програмою, становить 2 000 000,00 (два мільйони) грн. Перший внесок власних коштів позичальника – 15% вартості предмета іпотеки. Максимальний термін погашення кредитних зобов’язань становить 240 місяців.

Докладніше з умовами участі у Держпрограмі «Доступна іпотека 7%», переліком 19-ти уповноважених банків та історіями успіху підприємців можна ознайомитись за посиланням.