Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: У 2021 році місцеві бюджети отримають більше 160 млрд гривень субвенцій і дотацій

Виділяємо ТОП-5 найбільших програм держбюджету, що спрямовані на підтримку місцевих бюджетів, і сумарно складають 142,4 млрд грн.  Так, до 5-ки найбільших ініціатив увійшли:

  1. Освітня субвенція.
  2. Субвенція на будівництво та ремонт доріг.
  3. Базова дотація.
  4. Додаткова дотація на утримання закладів освіти та охорони здоров'я
  5. Субвенція на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я.

Зокрема, на розвиток освітньої сфери в регіонах передбачено майже 100 млрд гривень. Відзначимо, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах навчальних закладів:

  • початкові школи, гімназії, ліцеї (крім дошкільних підрозділів (відділень, груп);
  • спеціальні школи, санаторні школи;
  • спеціалізовані мистецькі школи (школи-інтернати), школи-інтернати (ліцеї-інтернати) спортивного профілю, військові (військово-морські) ліцеї, ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою, наукові ліцеї, наукові ліцеї-інтернати, гімназії та ліцеї, у складі яких є інтернати з частковим або повним утриманням учнів;
  • дитячі будинки, навчально-реабілітаційні центри, інклюзивно-ресурсні центри;
  • заклади професійної (професійно-технічної) освіти державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти;
  • заклади фахової передвищої освіти і коледжі державної та комунальної власності в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти

На будівництво та ремонт доріг заплановано видатків на 18 млрд 101 млн грн. Це ті кошти, які призначені для фінансування забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту й утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах.

Майже 16 млрд допомоги отримають місцеві бюджети по базовій дотації. Передбачається, що найбільш дотаційними стануть Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька та Львівська області, на які в загальність сукупності розписом заплановано 4,9 млрд грн.

У 2021 році додаткові дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров'я заплановані в розмірі 5 млрд 900 млн грн. Звітна дотація спрямовується на ті видатки середньої освіти й охорони здоров’я, які не фінансуються за рахунок освітньої та медичної субвенцій а саме: поточні видатки середньої освіти, включаючи заробітну плату непедагогічного персоналу та оплату енергоносіїв у закладах охорони здоров’я.

Субвенція на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я в поточному році становлять 3 млрд 74 млн грн. Це субвенції, що спрямовуються на:

  • державні програми соціального захисту та соціального забезпечення: виплати компенсації реабілітованим; дитячі будинки-інтернати; навчання та трудове влаштування осіб з інвалідністю; будинки-інтернати для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю; будинки-інтернати для дітей з інвалідністю; центри з нарахування та здійснення соціальних виплат; притулки для дітей, центри соціально-психологічної реабілітації дітей та соціальні гуртожитки для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • фінансове забезпечення діяльності, пов’язаної з проведенням судово-психіатричної експертизи;
  • оплату поточних видатків патолого-анатомічних бюро;
  • оплату поточних видатків спеціальних закладів з надання психіатричної допомоги;
  • забезпечення лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та нецукровий діабет десмопресином у період з 1 січня 2021 р. по 30 червня 2021 р.;
  • фінансування оглядів водіїв з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції та ін.

Найбільше такої субвенції отримає Дніпропетровська область – 268 млн грн. Другим за величиною видатків є Київ – 233,2 млн грн, третьою Харківщина – 210,8 млн грн.

Детальніше з інфографікою можна ознайомитися за посиланням.