Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін: За 6 років роботи платформи Є-data послугами порталів відкритих даних скористалося 15 млн 356 тис. разів

За 6 років роботи платформи Є-data послугами порталів відкритих даних скористалося 15 млн 356 тис разів. Адже мільйони даних та тисячі запитів – це те, що сьогодні можна сказати про платформу Є-data (https://edata.gov.ua/), яка належить Міністерству фінансів України. Цього року платформа Є-data святкує 6-ту річницю своєї діяльності.

Завдяки ефективній роботі порталу відкритих даних Є-data ми стали більш доступними для громадян, відкритими для світу та зрозумілими для бізнесу. Ефективна робота платформи Є-data дала змогу поліпшити позиції України в останніх міжнародних рейтингах: Open Budget Index (63 бали зі 100 щодо прозорості та 87 зі 100 щодо контролю бюджету!), Open Data Barometer (47 бали зі 100, що на 25 більше, ніж коли Україна вперше потрапила в рейтинг), E-Government Development Index.

Наразі активно ведеться робота з модифікації порталу OpenBudget на який буде додано інформацію про 9 сутностей місцевих бюджетів та головних розпорядників бюджетних коштів: бюджетні запити; паспорти бюджетних програм місцевих бюджетів; звіти про виконання паспортів бюджетних програм місцевих бюджетів; інформація про цілі державної політики у відповідній сфері діяльності; прогноз місцевого бюджету та рішення про місцевий бюджет; інформація про виконання місцевого бюджету. Це стане можливим завдяки інтеграції сервісу з ІАС «LOGICA»».

З моменту свого запуску веб-портал Є-data став важливим джерелом даних для експертів, науковців, журналістів, представників місцевих громад та органів влади, які працюють у напрямках ефективності публічних видатків, побудови рекомендацій з реформування системи управління державними фінансами та розбудові механізмів контролю за розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів.

Довідково

Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data.gov.ua почав працювати 15 вересня 2015 року згідно з Законом «Про відкритість використання публічних коштів».

Є-data об’єднує три ключові портали відкритих даних:

Spending.gov.ua — це найбільша база даних у сфері публічних фінансів. Портал розроблено відповідно до Закону України «Про відкритість використання публічних фінансів». На ньому у відкритому доступі доступні всі платежі держави, інформація про договори, їх виконання, фінансові звіти.

На сьогодні, в 2021 році, на порталі уже понад 196 млн трансакцій, оприлюднених Казначейством, та понад 67 млн документів, розміщених розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів.

Proifi.gov.ua — портал, що містить інформацію про проєкти соціального і економічного розвитку України, які реалізуються за підтримки міжнародних фінансових організацій (МФО). Тут можна знайти інформацію про кожен проєкт, зокрема про мету, бенефіціара, виконавця, вартість, кредитора, динаміку використання коштів, а також проєктно-тендерну документацію та договір з МФО. Динаміку проєктів можна відслідкувати з 90-х років до 2021!

Openbudget.gov.ua — найбільша база знань про бюджет, в якій розміщено інформацію про державний та місцеві бюджети. Ключові бюджетні терміни та строки бюджетного процесу, показники державного та всіх місцевих бюджетів (доходи, видатки, кредитування та фінансування), дані про державний борг та розпорядників бюджетних коштів – вся ця інформація у відкритому доступі та у форматі відкритих даних, які постійно оновлюються.

BOOST-аналіз — унікальний інструмент опрацювання бюджетних показників, який є невід'ємною частиною порталу “Бюджет для громадян”. Він дозволяє зазирнути абсолютно у всі частини бюджету: доходів, видатків, кредитування, фінансування та порівнювати детальні видатки між різними територіальними громадами в межах однієї області чи всієї України.