Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

У грудні 2023 року Мінфін залучив 5 млрд доларів США грантів та пільгового фінансування від міжнародних партнерів

У грудні 2023 року до загального фонду Державного бюджету України надійшло близько 5 млрд доларів США зовнішнього фінансування. Грантові кошти, які надаються на безповоротних умовах, склали 11% із загального обсягу фінансової допомоги.

Серед донорів у грудні 2023 року: 

  • Японія - 2,2 млрд доларів США (пільгове фінансування та гранти);

  • ЄС - 1,6 млрд доларів США (пільгове фінансування);

  • Міжнародний валютний фонд - близько 900 млн доларів США (пільгове фінансування);

  • Норвегія - 190 млн доларів США (грант);

  • Німеччина - 55 млн доларів США (грант);

  • США - 50 млн доларів США (грант);

  • Швейцарія - 20 млн доларів США (грант);

  • Світовий банк - 8 млн доларів США (пільгове фінансування).

Фінансування від Уряду Японії складається з гранту на суму 52,4 млн доларів США в рамках проекту Світового банку «Ремонт житла для відновлення прав і можливостей людей» (HOPE) та позики обсягом 900 млн дол США через проект Світового банку «Інвестиції у соціальний захист задля підвищення охоплення, стійкості та ефективності» (INSPIRE). 

Також Японія спрямувала 180 млн доларів США гранту в рамках проекту Світового банку “Екстрений проект надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України” (ARISE) та 1,086 млрд доларів США позики в рамках проекту Світового банку  "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" (PEACE in Ukraine).

Кошти ЄС обсягом 1,5 млрд євро є останнім траншем в рамках масштабної програми макрофінансової допомоги (МФД+) у 18 млрд євро на 2023 рік.

Фінансування від МВФ на суму близько 900 млн доларів США (663,9 млн СПЗ) від Міжнародного валютного фонду в рамках програми Механізму розширеного фінансування (EFF), Україна отримала в результаті  успішного другого перегляду програми EFF Виконавчою радою МВФ.  

Гранти від Норвегії, США та Швейцарії є частиною шостого додаткового фінансування в рамках проекту  Світового банку “Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні” (PEACE in Ukraine). 

Грант 50 млн євро від KfW було залучено в рамках Програми державної підтримки «Доступні кредити 5-7-9%».

Позика Світового банку на суму 8 млн доларів США є додатковим фінансуванням проекту «Поліпшення охорони здоровʼя на службі у людей». 

Залучена міжнародна допомога спрямовується на фінансування пріоритетних соціальних видатків держбюджету, зокрема, на забезпечення оплати праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, гуманітарні потреби, а також забезпечення соціального захисту населення.

Мінфін України відданий підзвітності та ефективності використання фінансової допомоги від партнерів. З цією метою Міністерство фінансів у співпраці зі Світовим банком забезпечують прозорість залучення і використання зовнішнього фінансування.