Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Мінфін презентував законопроєкт щодо імплементації в Україні Загального стандарту звітності (Common Reporting Standard)

Міністерство фінансів України презентувало законопроєкт стосовно імплементації міжнародного стандарту ОЕСР щодо автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки для податкових цілей (далі – стандарт CRS).

Законопроект Міністерство фінансів України розробило за підтримки Програми Європейського Союзу з управління державними фінансами в Україні (Проект EU4PFM) у рамках робочої групи, до якої входили представники ДПС, НБУ, НКЦПФР та Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики.

«Ми завершуємо важливий етап роботи на шляху до практичного приєднання України до міжнародного автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки в рамках Багатосторонньої угоди CRS.

Законопроєкт, який ми сьогодні презентуємо, має створити законодавче підґрунтя для практичного впровадження відповідних процедур у цій сфері.

До того ж це суттєвий крок на шляху виконання Україною своїх зобов’язань як кандидата в члени ЄС, зокрема, як держави, яка прагне бути рівним партнером серед рівних у європейській спільноті», − наголосила заступник Міністра фінансів України Світлана Воробей,  відкриваючи захід.

Також заступник Міністра наголосила, що Мінфін намагається забезпечити максимальну зрозумілість та прозорість процесу імплементації стандарту CRS для бізнесу.

Артем Чехлов, директор Департаменту запобігання фінансовим операціям, пов’язаним з легалізацією доходів, одержаних злочинним шляхом, запевнив, що ДПС буде активно долучатись до розробки підзаконних актів для імплементації цього законопроекту. ДПС працює над впровадженням ІТ-системи для збору, обробки та обміну інформацією за стандартом CRS та методичними рекомендаціями для бізнесу щодо застосування cтандарту CRS.

«Говорячи про Україну, насамперед хочу відзначити свою вдячність і велику повагу українським громадянам і бізнесу.

Незважаючи на війну, український Уряд продовжує працювати над реформами, демонструючи рішучість України щодо інтеграції в ЄС.

Впровадження стандарту CRS є однією з ініціатив Плану відновлення України для мобілізації доходів державного бюджету.

Ми віримо, що цей інструмент відповідатиме поставленим цілям і сприятиме забезпеченню прозорості та справедливому оподаткуванню для відновлення України», – зауважив Паулюс Маяускас, головний міжнародний експерт з податкових питань Проекту EU4PFM в Україні.

Віта Форсюк, заступниця керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, звернула увагу, що розробка такого глобального законопроєкту говорить про поступове повернення до законодавчих ініціатив, які були закладені Урядом та законопроектною роботою ще до 24 лютого.

 «Дуже важливо, що обговорення законопроекту щодо імплементації стандарту CRS ми починаємо до його внесення в Парламент. Це надає можливість бізнесу завчасно ознайомитись із запропонованими процедурами та підготуватись до повноцінного запровадження стандарту», − зазначила пані Форсюк.

Безпосередньо представники Мінфіну та експерти EU4PFM ознайомили слухачів з основними положеннями законопроєкту, розповіли про ключові дати та заходи, які потрібно вжити бізнесу для підготовки до виконання вимог стандарту CRS.

Безпосередньо представники Мінфіну та експерти EU4PFM ознайомили слухачів з основними положеннями законопроєкту, розповіли про ключові дати та заходи, які потрібно вжити бізнесу для підготовки до виконання вимог стандарту CRS.

Текст законопроєкту буде розміщено на сайті Мінфіну та ДПС згодом.

Надсилати запитання можна на адресу: crs.info@tax.gov.ua

Посилання на запис трансляції https://www.youtube.com/watch?v=zsj0X-sfLEY

Презентація