Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Нові ініціативи підтримки підприємців під час Конференції відновлення України 2024: «Візія: Фонд розвитку підприємництва 2.0» та «Альянс за стійкість малих та середніх підприємств»

Під час міжнародної Конференції з питань відновлення України (Ukraine Recovery Conference – URC2024), яка відбулась 11-12 червня 2024 р. у Берліні, високопосадовці урядів України та Німеччини оголосили про започаткування та підписали відповідні документи щодо декількох визначних ініціатив, які утворюють цілісний пакет допомоги для розвитку сучасної та сталої інфраструктури підтримки малих та середніх підприємств (МСП) в Україні.

Візія: Фонд розвитку підприємництва 2.0 / Vision: Business Development Fund 2.0

Спільна німецько-українська ініціатива «Візія: ФРП 2.0»/Vision: BDF 2.0  щодо інституційної розбудови Фонду розвитку підприємництва (ФРП) спрямована на трансформацію Фонду на повноцінну національну установу розвитку для підтримки МСП в Україні.

«Візія: ФРП 2.0»/Vision: BDF 2.0 передбачає три етапи розвитку ФРП:

  1. Перетворення Фонду на стійку, надійну та незалежну установу для розробки та впровадження проєктів міжнародної та державної підтримки у сфері забезпечення доступу МСП до фінансування. На цьому етапі у Фонді відбудеться комплексна реформа корпоративного управління, яка передбачає створення наглядової ради, яка включатиме представників Уряду та більшість членів якої будуть незалежними.
  2. Фонд подасть заявку на проходження оцінки відповідності вимогам ЄС, що в разі успіху дозволить йому безпосередньо залучати кошти від ЄС. Це значно пришвидшить розробку та розгортання програм відновлення України, а також зробить ФРП одним із українських лідерів євроінтеграції.
  3. Зміцнений ФРП буде спроможним вийти на ринки капіталу та мобілізувати кошти приватних інвесторів для фінансування програм відновлення української економіки.

З метою реалізації «Візії: ФРП 2.0» /Vision: BDF 2.0 Уряд Німеччини надасть Українській стороні підтримку у наступному:

  • на рівні управління Урядом України національною установою розвитку: у ході Конференції URC2024 міністри фінансів України та Німеччини підписали спільну Декларацію щодо зміцнення співпраці у сфері підтримки розвитку підприємництва та намітили наступні практичні кроки, впровадження яких організує KfW);
  • на рівні функціонування національної установи розвитку: Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку (BMZ) через KfW фінансує проєкт, який передбачає комплексні заходи з інституційної розбудови, для чого напередодні Конференції URC2024 була залучена консультаційна компанія (Deloitte), з якою вже укладений відповідний контракт.

Цілями інституційної розбудови є перегляд мандату Фонду, бізнес-моделі, корпоративного управління, правового та регуляторного статусу, вдосконалення співпраці Фонду з донорами, а також покращення інфраструктури діяльності Фонду та інтеграція в його діяльність екологічних, соціальних та гендерних аспектів. Результати проекту будуть відображені у новому законі, який буде розглянутий Верховною Радою України вже у 2024 році.

Основна група міжнародних партнерів, включно з Німеччиною, ЄС, Світовим банком, Японським агентством міжнародного співробітництва та Люксембурзьким агентством з розвитку, узяли на себе зобов’язання досягти трансформації ФРП на повноцінну національну установу розвитку для МСП та зробити її рушійною силою економічного відновлення України.

Альянс за стійкість МСП / SME Resilience Alliance

Україна та Німеччина запропонували посилити міжнародну підтримку українських МСП шляхом заснування Альянсу, метою якого є зробити українські МСП більш стійкими під час війни, а також готовими до відбудови та відновлення. Альянс мобілізує підтримку за трьома напрямами:

  1. Реформування української політики щодо МСП.
  2. Покращення інституційної бази, включно з трансформацією Фонду розвитку підприємництва у міцну та надійну українську фінансову інституцію розвитку для забезпечення економічного відновлення.
  3. Надання фінансування МСП.

Усі учасники-засновники сприяють цілям Альянсу шляхом фінансових інвестицій, консультування з питань політики та програм посилення інституційної спроможності. Загальний розмір узятих зобов’язань, які сприятимуть досягненню цілей Альянсу, перевищує 7 мільярдів євро за поточними та новими програмами МСП. З цієї суми, понад 4,5 мільярдів євро становлять нові програми.

Коментарі залучених учасників Конференції URC2024

Міністр фінансів України Сергій Марченко зазначив: «Завдяки багаторічній та ефективній підтримці Фонду розвитку підприємництва з боку Уряду Німеччини та Німецького банку розвитку KfW він перетворився на ефективну інституцію підтримки фінансування малого бізнесу в Україні. Під час війни Фонд повністю виправдав свій мандат і мету діяльності, забезпечивши лише за 2 роки запуск 17 нових проєктів підтримки фінансування малого та середнього бізнесу, по суті ставши основним рушієм кредитування економіки України під час війни. Міністерство фінансів України підтримує новий проєкт Уряду Німеччини та KfW щодо інституційної розбудови Фонду в рамках ініціативи «Візія: ФРП 2.0»/Vision: BDF 2.0, спрямованої на перетворення ФРП на повноцінну національну установу розвитку, що забезпечить залучення коштів фінансової допомоги для підтримки стійкості та відновлення економіки України. Наша ініціатива «Візія: ФРП 2.0»/Vision: BDF 2.0 відкрита для всіх міжнародних фінансових, донорських та державних інституцій, оскільки ми прагнемо об’єднати навколо неї всіх наших міжнародних партнерів, які підтримують нас і підтримують нас заради перемоги та відновлення України».

Міністр німецького економічного співробітництва та розвитку (BMZ) Свенья Шульце: «Україна потребує життєздатної економіки, щоб втриматись під час війни та провести відбудову за принципом «build back better» (відбудувати краще, ніж було). Те, що сьогодні 30 міжнародних партнерів започаткували роботу Альянсу за стійкість МСП (SME Resilience Alliance) є сильним сигналом для України. Одним з найбільш дієвих інструментів для забезпечення відновлення є пільгове кредитування малих та середніх підприємств України. У Німеччині, наш банк розвитку KfW був незамінним у прокладанні шляху до «економічного дива» у 1950-х та 1960-х. Наш досвід щодо KfW є тим, чим ми можемо поділитись з Україною у ході її відновлення через Альянс за стійкість МСП (SME Resilience Alliance)».

Перший віце-прем'єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко: «Малі та середні підприємства є критично важливою складовою економічної стійкості України. Вони також відіграють ключову роль у відновленні країни. У той же час, вторгнення особливо негативно позначилось на середніх підприємствах.  Тому я щиро вдячна нашим партнерам, які об’єднали зусилля, щоб підтримати реалізацію Стратегії МСП 2027 та процес реформ. Це включає надання технічних консультацій щодо нормативно-правової бази, політики та державних програм підтримки для МСП, а також технічну допомогу для вдосконалення навичок та знань МСП, особливо щодо доступу до міжнародних ринків під час підготовки до процесу вступу до ЄС. А також підтримку потужного та сталого розвитку існуючих інституцій та надання фінансування українським фінансовим установам для підтримки МСП. Це важливий внесок у майбутнє України та нашу стійкість сьогодні».

Член Правління KfW Крістіан Лайбах: «Різні аспекти зробили внесок у те, яким KfW є сьогодні. Я переконана, що вони можуть бути важливі для трансформації ФРП у національну установу розвитку, яка займатиметься відновлення економіки України сьогодні та у майбутньому. Цими аспектами є: повноцінна законодавча база, фінансова самодостатність, належна організаційна структура, ефективний механізм отримання зворотного зв’язку від цільових груп, робота за принципом доповнювання ринкових механізмів, стійкість. Я переконана, що у разі якщо ФРП – працюватиме незалежно, буде здатним рости та з часом розширювати масштаб діяльності зосередившись на потребах цільових груп не провокуючи зниження залученості приватного сектору, та ефективно надсилаючи імпульси ринкові – зможе зробити важливий внесок у відновлення та відбудову України. Трансформація ФРП вже розпочалась і я щиро радію тому, що ми як KfW та Уряд Німеччини є частиною цього важливого процесу».

Заступник Міністра фінансів України Ольга Зикова: «Вдячні Уряду Німеччини та KfW за підтримку заходів Мінфіну у подальшій інституційній розбудові ФРП. Наразі ми активно працюємо над тим, щоб трансформувати Фонд у більш стійку, надійну та незалежну інституцію. Це є необхідним кроком для того, аби досягти позитивних результатів у розвитку підприємництва в Україні, відновленні та стійкості української економіки».

Голова Правління ФРП Андрій Гапон: «У якості прикладу для нової інституційної моделі ФРП ми обрали модель Німецького банку розвитку KfW. ФРП ідеально відповідає цій моделі, оскільки вона була спільно розроблена та покладена в основу діяльності Фонду ще у 1999 році і за своєю суттю ФРП несе основну ідеологію та риси моделі KfW».