Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко та новопризначений Посол Франції в Україні Ґаель Весьєр обговорили подальшу співпрацю

 

Сьогодні, 26 жовтня, Міністр фінансів України Сергій Марченко зустрівся з новопризначеним Надзвичайним і Повноважним Послом Франції в Україні Ґаелем Весьєром.

У зустрічі також взяла участь заступниця Міністра фінансів України Ольга Зикова.

Міністр фінансів України привітав Ґаеля Весьєра з призначенням та подякував Франції за незмінну підтримку України.

“Вдячний Уряду Франції за  всеохоплюючу допомогу від початку повномасштабної війни. Впевнений у подальшому поглибленні співпраці між нашими країнами, адже Франція була і залишається надійним партнером і другом України”, - зазначив Сергій Марченко.

З 24 лютого 2022 року пряма бюджетна підтримка від Франції сягає 400 млн євро.

Під час зустрічі сторони обговорили стан фінансової системи України, виконання програми макрофінансової допомоги ЄС на 2023 рік та підготовку до запуску чотирирічної програми ЄС Ukraine Facility, яка передбачає фінансування до 50 млрд євро протягом 2024-2027 років.

“Від самого початку повномасштабної війни рф, однією з пріоритетних задач українського Уряду є забезпечення всіх першочергових видатків держбюджету. Співпраця з міжнародними партнерами у цьому питанні є надзвичайно важливою. У 2023 році міжнародна бюджетна допомога, яка вже надійшла в розмірі близько 35,4 млрд доларів США, є ритмічною, що дозволяє нам своєчасно та у повному обсязі забезпечувати критично важливі видатки. Наступного року прогнозований дефіцит складає 42,9 млрд доларів США. Ми розраховуємо на підтримку партнерів, зокрема країн ЄС, у залученні необхідних коштів у формі пільгових кредитів та грантів”, - зазначив Сергій Марченко.

У цьому контексті сторони обговорили стан підготовки Ukraine Facility. Цей інструмент передбачає спрямування фінансування на бюджетні потреби України протягом наступних 4 років. Міністр фінансів України висловив сподівання на завершення роботи України та ЄС над підготовчими документами та започаткування інструменту до кінця 2023 року.

Нагадаємо, що 17 жовтня Європейський парламент підтримав пропозицію щодо створення Ukraine Facility.

Також сторони висловили солідарність у необхідності залучення французького бізнесу до реконструкції та відновлення нашої країни, у тому числі через розширення програми страхування воєнних ризиків.

Ґаель Весьєр наголосив, що Франція солідарна з Україною та надалі буде підтримувати країну в рамках двостороннього партнерства та співпраці України з інституціями ЄС.