Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Сергій Марченко: Ціна війни вимірюється не грошима чи розміром бюджетного дефіциту, а людськими життями

2 лютого Міністр фінансів України Сергій Марченко взяв участь у пленарному засіданні під час візиту Колегії Європейської Комісії.

Головне з виступу Міністра фінансів України:

Про фінансову допомогу ЄС

Український Уряд висловлює вдячність Європейській Комісії за потужну підтримку нашої країни, за чітку позицію ЄС та готовність й надалі надавати Україні допомогу. Це рішення, підкріплене  безпрецедентним пакетом макрофінансової допомоги на 2023 рік надало впевненості та сил кожному в Україні - владі, бізнесу та населенню. Це було життєво важливим для нас напередодні цієї зими - найскладнішої з часів Другої світової війни.

Війна вже призвела до численних катастрофічних наслідків в Україні, які матимуть довгостроковий вплив. І нам потрібні унікальні стійкі рішення для їх подолання.

Координаційна Платформа донорів України

Одним з рішень для подолання негативних наслідків війни є запуск Координаційної донорської платформи для України, або «Фінансовий Рамштайн». Платформа призначена для кращої координації економічної підтримки нагальних потреб України у фінансуванні та майбутніх заходів з економічного відновлення та відбудови.

Це фундамент для відкритого та відвертого діалогу між Україною та донорами, чіткої та ефективної координації наших спільних дій.

На даний момент Платформа об'єднує зусилля ЄС, країн Великої сімки, а також ключових фінансових інституцій. Розуміючи вплив авторитету Європейської Комісії в усьому світі.

26 січня вже відбулося перше засідання Наглядової ради Платформи, в якій взяли участь високопосадовці зацікавлених сторін. На першій зустрічі було окреслено низку ключових питань. Зокрема:

По-перше. Життєво важливо забезпечити передбачувану та ритмічну бюджетну підтримку України, оскільки ми все ще маємо бюджетний дефіцит у розмірі 10 мільярдів доларів США. Це необхідно для того, щоб утримувати країну та протистояти агресору.

По-друге. Пріоритети, визначені Урядом України, які потребують швидкого донорського фінансування - це відновлення енергетичного сектору, гуманітарне розмінування, реконструкція пошкодженого житла, відновлення критичної та соціальної інфраструктури, підтримка економіки. Для реалізації першочергових заходів з відбудови України необхідно близько 17 млрд доларів США, тоді як сума для невідкладних ремонтних робіт на 2023 рік становить 5,7 млрд доларів США.

По-третє. Потребують розробки відповідні механізми, які будуть забезпечувати ефективність, підзвітність та прозорість використання донорського фінансування.

Важливо,  щоб умови фінансування тих чи інших донорів співпадали  з порядком денним реформ в Україні. Ми раді, що ці ідеї знайшли розуміння у всіх учасників Наглядової ради Платформи.

Координаційна платформа донорів для України має стати прикладом співпраці нового покоління. Прозорості, підзвітності та інклюзивності. Адже, масштаб викликів, з якими ми стикаємося сьогодні, вимагає абсолютно нових підходів.

Лише наші спільні зусилля можуть наблизити перемогу України та мінімізувати наслідки війни. Ціна війни, насправді, вимірюється не грошима чи розміром бюджетного дефіциту, а людськими життями.

Ми віримо, що фінансовий «Рамштайн» буде генерувати сильні рішення та ефективну життєво важливу підтримку.

Про наслідки російської війни проти України

Майже рік тому економіка України мала міцну основу: співвідношення боргу до ВВП становило менше 50%, а дефіцит бюджету був на рівні 3,5%. Однак, потім розпочалася повномасштабна війна. І ми опинилися в новій реальності, з зовсім іншими фінансовими потребами.

Втрати, завдані економіці України російською агресією, призвели до її скорочення на 30,3% у 2022 році через військову окупацію, масові руйнування та жахливу гуманітарну кризу. Інфляція підскочила до 26,6% - однак вона все ще виглядає керованою порівняно з деякими іншими країнами, які не перебувають у стані війни.

Такий розвиток подій, безперечно, мав значний негативний ефект на сферу державних фінансів через різке скорочення надходжень і збільшення воєнних витрат, гуманітарних та соціальних видатків.

Дефіцит бюджету України у 2023 році становить 38 млрд дол. США.

Оперативні та скоординовані рішення Європейської Комісії та інших ключових інституцій ЄС, безсумнівно, мали вирішальне значення для підтримки економічної та фінансової ситуації в Україні на прийнятному рівні.

У цьому контексті ми вдячні ЄС за започаткування 9-ї програми макрофінансової допомоги на рекордну суму у 18 млрд євро та виплату вже в січні цього року першого траншу в розмірі до 3 млрд євро.

Через спричинені війною проблеми з наповненням дохідної частини державного бюджету, для України вкрай важливим є регулярне та системне отримання пільгового кредитного фінансування в рамках Макрофінансової допомоги (МФД).

Про реформи в Україні

Український Уряд рішуче налаштований забезпечити належне та повноцінне виконання узгоджених сторонами умов отримання фінансування, а також впроваджувати структурні реформи, що в свою чергу стане ключовим елементом при відновленні України та її економіки по закінченню війни.

Ми вже виконали частину умов, узгоджених на перший квартал, зокрема у сфері Оподаткування, Корпоративного управління, Банківської системи, Антикорупційної сфери.

Про програму з МВФ

Макрофінансова допомога ЄС у розмірі 18 мільярдів євро та 9,9 мільярдів доларів США грантового фінансування від США є великим досягненням наших партнерів та потужною підтримкою України, проте, дефіцит залишається близько 10 млрд доларів США.

Ми сподіваємося, що успішна реалізація Моніторингової Програми відкриє шлях до повноцінної нової програми з МВФ із відповідним фінансуванням з другого кварталу поточного року. Це допоможе нам закрити розрив, що залишився.

Потужна зовнішня підтримка продовжує залишатися життєво необхідною для України, а забезпечення стабільного виконання бюджету є ключовою передумовою для  збереження країни та протистояння агресору.