Сайт знаходиться в режимі тестової експлуатації

Уряд підтримав запропоновані Мінфіном зміни для удосконалення процесів надання державної підтримки малому бізнесу

Сьогодні, 13 вересня, Кабінет Міністрів прийняв постанову «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28».

Уряд підтримав запропоновані Мінфіном зміни для удосконалення процесів надання фінансової державної підтримки мікро- , малого та середнього підприємництва (ММСП), що особливо важливо в умовах повномасштабної війни. Насамперед йдеться про розвиток Державних програм «Доступні кредити 5-7-9%», «Доступний фінансовий лізинг 5-7-9%», «Доступний факторинг».

Постановою, зокрема, передбачено:

  • можливість зменшення процентної ставки для бізнесу  шляхом поєднання державної підтримки (програм 5-7-9) з партнерськими програмами уповноважених банків;
  • удосконалення механізму надання гарантій уповноваженим банкам з боку Фонду розвитку підприємництва (ФРП);
  • впровадження умов екологічних та соціальних стандартів Світового банку під час надання кредитів сільськогосподарським підприємствам з 01.12.2024 у межах Програми 5-7-9.

Окрім того, рішенням Уряду врегульовано виконання умов міжнародної співпраці із залучення доступного фінансування для українського підприємництва, зокрема, зі Світовим банком, Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Міжнародною асоціацією розвитку, а також у межах домовленостей з МВФ щодо збалансування підтримки малого та середнього бізнесу з фіскальною спроможністю держави.

Нагадаємо, що Державну програму «Доступні кредити 5-7-9%» реалізує ФРП, який уклав угоди про співробітництво з 46 уповноваженими банками. Єдиним учасником Фонду є Уряд України в особі Міністерства фінансів України, що координує ключові аспекти його діяльності.